Hovudside

Fakta: Mountain asketrær

by Walther

Fakta: Mountain asketrær

Mountain asketrær kan deles inn i to hovedtyper: European rogn (Sorbus aucuparia) og amerikanske fjellet aske (Sorbus Americana). Begge typer leve opp til 250 år, og vokser relativt raskt, noe som gir flere sesonger av farge til hagen. Europeiske fjellet asketrær har en moderat vekst og en mer tradisjonell tre-lignende utseende. Den amerikanske varianten vokser sakte og har en tendens til å se mer ut som en busk.

Hvor å plante


European fjellet aske er hardfør i Jordbruksdepartementet hardførhet soner tre gjennom 7 (gjennomsnittlig årlig temperaturer på minus 40-10 grader Fahrenheit minimum). American fjellet aske er hardfør i USDA sone 2 til 6 (minus 50-0 grader). Begge varianter foretrekker planting steder som mottar fullt sollys. Rogn er tilpasningsdyktig til en rekke grunnforhold, men foretrekker fuktig, godt drenert jord - de ikke tåler tørke.

Løvverk


Rogn er et løvtre som idrett fargerik høst løvverk før det faller bladene for vinteren. Blader på europeisk fjellet aske tur til nyanser av gult eller rødlilla i høst. American fjellet aske har levende gul eller kjedelig røde blader i løpet av høsten. I vekstsesongen, er trær utsmykket med tann, medium-grønne blader som spenner fra 5 til 12 inches, avhengig av variasjon.

Blomster


American Mountain asketrær blomstrer med klynger av små, hvite blomster i juni. Blomster vike til levende røde bær som danner under midten til slutten av sommeren og vedvarer inn i høst. Europeiske varianter oppleve en lignende blomst tid, men har større klynger av blomster. De oransje bær er større enn de amerikanske varianter og forblir på treet gjennom vinteren.

Tre Størrelse


Den kompakte størrelsen og fargerike bær lokke mange landscapers å legge fjellet asketrær til landskapet eller hagen. Europeiske fjellet asketrær vokse til høyder som variere fra 20 til 35 fot, med en 15- til 25-fots spredning. American Mountain asketrær vokse til høyder på 10 til 30 fot med en lignende spread.

Sykdom


Rogn er utsatt for sol skålde på treet i bagasjerommet, skader fra sapsuckers og Pærebrann, en bakteriell sykdom. Symptomer på Pærebrann er vann-gjennomvåt utseende til treets blomster etterfulgt av blomst død. Andre symptomer inkluderer fargeendring av unge skudd eller dråper av oser materiale fra treet i varmt, fuktig vær. Pærebrann kan låne en svidd utseende til treet og til slutt føre til dødelig skade.