Hovudside

Hvorfor er Daylilies Blooming, så Dying?

by Walther

Hvorfor er Daylilies Blooming, så Dying?

Daylilies er hardføre, allsidige blomstrende planter som legger visuell interesse til hager, grenser og tre baser. De kan også brukes som ground i skråninger. Daylilies tilhører slekten Hemerocallis, et gresk begrep dag (hemera) og skjønnhet (kallos). Fordi oppblomstringer vise en slik en rekke farger og former, daylilies er passende for omtrent ethvert landskap eller hage design.

Livstid


Daylilies er stauder, betyr at de har en levetid på tre år eller mer. Grønn, straplike løvverk fremkommer i tidlig på våren, og som dagene blir lengre og været varmes, vises lange stilker. Blomsterknopper dukke opp på forsommeren. Når knoppene blomstre, men sist de for bare én dag, åpning i morgen og lukker om natten. Ved neste morgen blomstene har visnet, og endte sin fargerik skjerm. Heldigvis produserer hver plante mange knopper - vanligvis flere på hver stengel - som blomstrer på rad. Noen daylily plantesorter vise blomstrer for så mange som 30 til 40 dager.

Blomster


Mange daylily varianter er tilgjengelig, med fargerike nyanser av gult, rødt, oransje, lilla og fersken. Hver blomst har seks segmenter, kalt tepals. Noen varianter har mer enn seks segmenter (disse kalles dobler). Noen blomster har solide farger, mens andre er stripete eller blandes i fargen. Blooms med flere farger kalles polychromes.

Stell og vedlikehold


Litt forsiktighet er nødvendig for å opprettholde sunne daylilies. De foretrekker litt sur jord, men de vokser ganske godt i dårligere forhold. Daylilies tåler varme og tørke, men de vil blomstre best når plantet i et sted med full sol til lett skygge. Høsten og våren er den beste tiden å plante daylilies; når du dele et eksisterende anlegg, kan du prøve å gjøre det kort tid etter at den er ferdig blomstringen helt, som vanligvis er midten til slutten av sommeren.

Skadedyr og sykdommer


Noen sykdommer påvirker daylilies, men det er noen skadedyr som kan forårsake deres utseende til å bli wan. Snegler, edderkopp midd, bladlus og thrips noen ganger skade blader og blomster. Hvis insektskader er åpenbar, kommersielle spray og støv er tilgjengelig for å kontrollere skadedyr eller en hjemmelaget såpe spray kan fungere. Sjekk med ditt lokale forlengelse kontor for å se hvilke skadedyr kontroller er best for dine daylilies.