Hovudside

Hibiscus plantesykdommer

by Walther

Fem vanlige arter av hibiskus planter er brukt i hager. Alle av dem har store fargerike blomster, vanligvis i nyanser av rødt, rosa eller lilla. Et individ blomst varer bare en dag, men hibiscus planter har lange blomst perioder.
Tropisk, eller kinesisk, er hibiscus hardfør i sone 9 til 11 bare. De andre fire arter av Rose Mallow (Hibiscus moschuetos), Rose of Sharon (H. syriacus), Swamp Mallow eller Texas Star Hibiscus (H. coccineus) og Confederate Rose (H. Mutabilis) kalles "hardfør hibiscus" fordi de kan overleve så langt nord som sone 4.

Typer


De fleste sykdommer i hibiscus planter er forårsaket av sopp. Hibiscus planter er utsatt for bladflekker. Botrytis sykdom på planter påvirker også bladene, samt blomster og stengler. Cankers vokser på kvister og grener av plantene, mens sopp rot råtne forårsaker røttene å forfalle og dø.

Identifikasjon


Blad flekker er preget av misfarget runde eller uregelmessige flekker på infiserte blader, som noen ganger spredt for å danne en stor lapp. En glorie eller et sett med konsentriske ringer kan omgi flekkene.
Botrytis sykdom på planter, også kjent som grå mugg, danner flekker av brunlig til grå mugg på blader, stengler og blomster av planter. Cankers føre til at den berørte kvister og grener for å dø. Hibiscus planter med sopp rot råtne plutselig wilt og dø.

Betydning


Blad flekker på hibiscus planter er vanligvis mindre. De infiserte bladene kan dø, men den generelle helsen til anlegget vil ikke bli berørt. Hibiscus planter infisert med cankers eller Botrytis sykdom på planter kan dø hvis venstre ubehandlet. Det finnes ingen kur for sopp rot råtne, så infiserte planter vil dø.

Forebygging


Soppsykdommer trives i våte forhold. Unngå overhead vanning, eller vanne tidlig i morgen så plantene kan tørke raskt. Space planter i henhold til deres modne størrelser for å gi tilstrekkelig luftsirkulasjon. Ren rusk fra rundt planter regelmessig for å hindre spredning av sykdommer.

Behandling


Fjerne og ødelegge plantedeler berørt av bladflekker, cankers og Botrytis sykdom på planter. Botrytis sykdom på planter kan også behandles med et soppmiddel. Påfør en soppdreper for Hibiscus planter i henhold til produsentens anvisninger.
Det finnes ingen behandling for sopp rot råtne. Fjern de berørte planter og så mye av røttene som mulig. Erstatte jorda med sterilisert jord.