Hovudside

Hva gjør de Alder Rings Mean på et stykke tre?

by Walther

Hva gjør de Alder Rings Mean på et stykke tre?

Årringene som dukker opp på stammen og grenene på et tre er det som skaper korn i et ferdig stykke trelast. Forskjellige mønstre og farger er laget av ulike klimaforhold i løpet av levetiden av treet og noen ganger av sopp og bakterier som påvirker cellestrukturen i trevirket.

Korn


Korn av et trestykke må tas i betraktning når du arbeider med tre. Skjæring på tvers av korn eller med korn resultater i ulike effekter, både visuelt og strukturelt. Tre kan deles med korn ganske enkelt, men er meget vanskelig å bryte på tvers av fibrene. Et møbel bygget med korn som vender i feil retning vil være mye mindre solid og mer utsatt for skader forårsaket av krympende og hevelse.

Spring


Korn av et stykke tre er i hovedsak produsert av de årlige endringer i været som skjer mens treet vokser. Hver ring i treet har en lys og en mørk. Lyset området kalles Springwood, den delen av treet som vokste raskt i løpet av våren når treet var blitt gjenopplivet etter vinter dvalen. Denne delen av ringen er lettere på grunn av hastigheten ved hvilken veden vokste og utbredelsen av bevegelige saft i treet under vekstperioden.

Summer


Jo mørkere delen av hver ring kalles Summer. Dette er den delen av treet som vokste saktere under varme sommermånedene. Denne delen av treet er hardere enn Springwood. Hvis du undersøke trestykker som har vært utsatt for vær for år, slik som gamle barnboard, kan du se at de er rillet, med Spring mer slitt bort enn Summer. Dette er fordi Spring er mykere og mindre tett enn Summer.

Type Cut


Når stokkene er laget i trelast kan Sawyer bruke en rekke forskjellige metoder og mønstre for skjæring av tømmerstokker. Hvor planken kommer fra i loggen gjør en stor forskjell i hva kornet ser ut. For eksempel, en eik plank som er kvart saget, som betyr kutt fra en del av loggen som strekker seg fra sentrum til utsiden av stokken, og etter en sirkulær radius, har veldig rett korn og fremtredende stråler innenfor korn. Et stykke som er skåret ut på siden av stokken har en mye mindre definerte korn og er mer utsatt for vridning, krymping og svelling.