Hovudside

Hvor mye sollys som trengs for å vokse en gulrot?

by Walther

Hvor mye sollys som trengs for å vokse en gulrot?

Mens spiselig oransje roten av en gulrot anlegg (Daucus carota) strekker seg inn i den mørke jord som det vokser, selve anlegget krever sollys til drivstoff at veksten og skape sukker til å danne en søt gulrot. Sow gulrot frø i ditt hjem hage så snart jorda kan bearbeides i løpet av våren.

Lys Krav


Gulrøtter er mest vellykket i solrike områder, selv om de tåler lys skygge, ifølge Cornell University hjemmeside, mens University of Arkansas Extension humper at opp til delvis skygge. Full sol er definert ved uhindret sollys hele dagen eller i minst åtte timer. Lys skygge betyr at området har to til tre timer med skygge under når solen er på sitt mest intense - fra kl 10 til 18:00 - eller et mønster av flekkete eller skiftende lys skygge hele dagen. Delvis skygge, derimot, tillater opp til fem timer uten direkte sol fra kl 10 til 18:00, eller en lik mønster av skiftende sol og skygge hele dagen. Jo varmere klimaet er generelt, jo mer skygge dine gulrøtter vil tolerere.

Jord Betraktninger


Bortsett fra den riktige mengden av sol, er jord det viktigste hensynet i voksende gulrøtter. Gulrøtter foretrekker en løs sandjord for de lengste og mest velformede røtter. Gartnere med leirjord bør arbeide i god kompost for å forbedre jordas tekstur og avløp, som rotgrønnsaker er utsatt for råte når jorda holder seg fuktig. Sortar som produserer kortere, mer avrundede røtter er tilgjengelig for gartnere som ønsker å dyrke gulrøtter i leire.

Såing Carrot Seed


Tiny gulrøtter frø kan bli sådd så snart jord kan bli jobbet i tidlig på våren eller på sensommeren for en avling som overvintrer, avhengig av sorten du plante. Gulrot frø er treg til å spire og reddik frø, som er større og raske til å vokse, blir ofte plantet med gulrøtter for å markere raden og bryte opp jord for gulrøtter. Reddiker vil bli slaktet lenge før gulrøttene vokse seg stor nok til å bli påvirket av reddiker. De fleste gulrøtter ta 65-70 dager å nå høste, om noen, som baby Sweets, er modne i så lite som 49 dager og overvintrende varianter, som Healthmaster, er ikke klar for 130-150 dager etter planting.

Solbrenthet


Til tross for gulrot plantens behov for sol, kan dens stråler skade utvikle roten. Som roten utvikler, sin avrundet topp tendens til å dukke opp fra jorda. Den eksponerte delen av gulrot kan slå mørk grønn og bitre smaker. En liten mid-season vedlikeholdsarbeid kan forhindre dette "sunburning." Som gulrøtter dukke opp, gjenopprette gulrot rad med akkurat nok jord til å beskytte utsatte topper.