Hovudside

Farene ved peisovner

by Walther

Peisovner er et populært husholdningsapparater, både for varme og for dekorasjon. De er behagelige måter å varme opp et rom i vinter og lage et attraktivt samlingspunkt for et rom. Men det er visse farer forbundet med å bruke en vedovn.

Typer


Det finnes ulike typer av peisovner. Frittstående ovner kan installeres i et rom av hus valg. Det er også mer tradisjonelle peis peisovner som ofte er bygget inn i et bestemt rom i huset, og inkluderer en murstein eller metall skorstein.

Funksjon


Bruken av vedovn avhenger av hus; noen ovner brukes kun som dekorasjon, med branner blir tent bare et par ganger hvert år. Noen ovner blir brukt oftere som en hjemme-varmeapparater. Alle peisovner fra krever drivstoff og vedlikehold for å fungere skikkelig. Den type av tre som anvendes kan påvirke lukten produsert, hvor lang tid det brenner, og mengden av varme som avgis.

Farene


En av de største farene ved peisovner er oppbygging av kreosot inne i en skorstein. Kreosot er et klebrig, stinkende stoff som former som følge av forurensing utgitt av brennende tre. Det er meget brannfarlig og kan forårsake boligbranner dersom det ikke håndteres riktig. Kreosot vil begrense luftstrømmen og føre til at røyk og lukt å sikkerhetskopiere inn i huset.
Et annet problem med peisovner kommer fra forurensende stoffer og partikler slippes ut i luften fra den brennende tre. Disse partiklene kan lodge i lungene og gjøre mye skade over tid, blant annet forårsaker astma, luftveisproblemer og noen hjerteproblemer.

Forebygging / løsning


Oppbygging av kreosot kan reduseres eller unngås ved å kjøpe en skorstein pensel og rengjøring av skorstein to ganger i året. Det er best å rense pipa i våren for å eliminere vinter akkumulering og i høst for å klargjøre for bruk i løpet av vinteren.
Problemet med luftforurensning fra peisovner fra kan reduseres ved å kjøpe kun sertifiserte ovner, som er nødvendig for å møte Environmental Protection Agency standarder når det gjelder mengden av miljøgifter satt ut.

Betraktninger


Til tross for risikoen og vedlikehold involvert i å bruke en vedovn, flere og flere mennesker kjøper dem som en mer effektiv og kostnadseffektiv varmesystem. Når du vurderer å kjøpe en vedovn, alle faktorer må tas hensyn til - fra vedlikehold som vil være nødvendig til de mulige fordelene ved hjelp av en ovn til å varme et hus.