Hovudside

Hvordan virker et eviggrønt tre reprodusere?

by Walther

Kongler


Folk flest ikke vet at ikke alle kongler er skapt like. Eviggrønne trær er aseksuell, som betyr at de kan selv reprodusere. For å gjøre dette, må de to kjønn av kongler. Den mannlige konglen, eller staminate kjegle, er vanligvis mindre enn den kvinnelige, eller eggløsning, kjegle. Jobben til hankonus er å gjøre pollen i sin microsporangia, små sekker under hver "blad" av kjeglen. Den kvinnelige kjegle har ovules mot midten av sin struktur, hver med en eggcelle.

Prosessen


Den mannlige kjegle distribuerer pollen til den kvinnelige via vinden. Avhengig av hvilken retning vinden blåser, kan den overføre pollen til en annen kjegle på samme plante eller til en annen eviggrønt tre i nærheten. Den hun-konus, som ofte blir lukket på dette tidspunkt, noe som gir en myk, grønt utseende, samler pollen og begynner prosessen med meiose, eller celledeling, slik at den kan produsere mer enn ett frø fra hvert egg. Oftest er de "blader" av hunn kjegle, kalt "frø skalaer" ende opp med to frø på undersiden av hver skala. Resten av skalaen danner en "vinge", som hjelper gjør frøene mer aerodynamisk.

Distribusjon


Når frøene er fullt utviklet, noe som i enkelte arter kan ta et år eller lenger, åpner den kvinnelige pinecone opp, begynner å ligne crunchy brune kongler vi er vant til å finne på bakken. Dette gjør frøene til å falle ut og flagre til bakken nedenfor, eller bæres lenger bort ved vindkast. I noen arter, kan et klebrig stoff, eller "pitch", nær bunnen av kjeglen feste til dyrenes pels eller fjær som de passerer treet. Dette bidrar også til å spre frøene til nye områder. Etter hvert vil hele konglen løsne fra eviggrønt tre og faller til bakken.

Frøplanter


Etter frøet treffer skogbunnen, er alt det tar litt vann og sol for å hjelpe frøplante rot. Hvis du noen gang har vært i skogen i et område med et relativt kaldt klima, vet du at eviggrønne trær pleier å være produktiv. Som den unge treet vokser, begynner det å produsere kongler av sin egen og den reproduktive syklusen begynner på nytt.