Hovudside

Prinsippet om Moisture Meter

by Walther

Prinsippet om Moisture Meter

For å bestemme vanninnholdet i veden, blir en fuktighetsmåler anvendes. Fordi mengden av vann kan påvirke veden du bruker på mange måter (vridning, krymping, utvide), er en vannmåler et viktig verktøy for trebearbeiding.

Effekter


Et stykke tre som hverken absorberer vann fra eller mister vann til luften er ansett ved en likevektsfuktighet. Dette er viktig fordi et trestykke i denne tilstand, vil ikke lenger endre form på grunn av fuktighet. Men fuktighet endringer, men en fuktmåler kan hjelpe deg med å identifisere tre som er skikkelig tørket (og er mest nærmest til likevekt).

Typer


En pin-stil meter har to pinner som du setter inn i treet. Veden leder strøm mellom de to pinner og motstanden i denne ledning er relatert til fuktighetsinnholdet i treet. Den andre typen har ingen pinner. Det er presset mot styret og sender radiobølger som gjør et elektromagnetisk felt gjennom skogen. Fuktigheten i trevirket påvirker evnen til å beholde den energi som sendes gjennom det, og måleren omdanner denne informasjonen inn i prosent av vann i veden.

Betraktninger


Pin-stil meter de lage hull i tre og er påvirket av temperatur, kjemikalier i tre og plassering av pinnene. Pin-mindre meter blir ikke påvirket av disse faktorene, men kan påvirkes av tre tetthet og treslag som måles selv om noen modeller har innstillinger for å rette opp dette.