Hovudside

Har plantene vokser bedre med mer vann og sol?

by Walther

Har plantene vokser bedre med mer vann og sol?

Generelt planter krever sollys, vann og et næringsrikt medium, for eksempel jord. Som et resultat, kan den uerfarne gartneren anta at mer sol og vann en plante får, jo bedre vil det vokse og produsere. Mens mange plantene trives med full sol eksponering og rikelig vanning, er det begrensninger på denne generelle tendensen. Faktisk, mange planter fungerer best i skyggen eller i tørr jord, lider over vann eller overeksponering for solen.

Vanning: Antall vs. Timing


Selv planter som vanligvis billettpris bedre under våtere eller Rainier forhold kan faktisk utføre like godt med litt mindre vann, hvis timingen er riktig. For eksempel, når en plante er godt etablert, kan du vanne den mer effektivt ved å gi dype, grundige vanning sjelden. I stedet for å gi en plante en mild vedlikeholdslading av vann hver par dager, suge dens omkringliggende jord i flere minutter, bare en gang i uken. For mange planter av moderate vanning behov, er det nok å bruke en tomme av vann per uke. Hvis du oppgir at vann i en enkelt, stor dose, den har en sjanse til å filtrere dypt ned i jorden, oppmuntre dypere rotvekst. På den annen side, grunne vanning resultater i grunne røtter. Som en sekundær faktor, vil vanning tidlig om morgenen for å hjelpe planter til å overleve heten av dagen. Det vil også unngå overdreven tap av vann til fordamping. Unngå vanning sent på kvelden, noe som kan indusere soppvekst.

Vanning: Hvor mye?


Mens en plante med moderate vanning behov kan vokse best med en tomme av vann per uke, de ideelle vanning forholdene varierer enormt mellom artene. Generelt, grønnsaker og fruktbærende planter produserer mer robuste avkastning med mer vann de mottar. Men det er viktig at jorda er godt nok drenert for å håndtere det høye nivået av vanning, tørke ut i mellom. Overwatering, kombinert med dårlig drenering, kan det føre til rot råtne, en "kvelning" av røttene og ulike soppsykdommer.

Sun: lysnivåer


Selv om plantene alle avhengige av solens lys til å utføre fotosyntese, ulike lysnivåer favorisere forskjellige arter. Å måle riktig mengde lys for en bestemt art, gartnere referere til ulike nivåer av sollys. "Full sol," vekselvis kalles "direkte sol," betyr at anlegget er direkte utsatt for sollys i løpet av dagen. "Light skygge" refererer til to eller tre timer uten direkte sollys. "Halvskygge" betyr at anlegget er i skyggen i fire til fem timer hver dag. I "full skygge," planten får aldri direkte sollys. I "dyp skygge," anlegget ikke engang får mye reflektert lys.

Sun: effekter på vekst


Å utsette en plante til feil mengden av sollys kan føre til en rekke vekstmønstre og problemer. Hvis en plante er plassert slik at den bare får tilstrekkelig sollys på den ene siden, vil veksten orientere plantens blader mot solen, greiner ordnede. På den annen side, hvis en plante som krever lite lys er utsatt for direkte sol, vil bladene blir blek eller vil "brenne" og bli brun, til slutt dør.