Hovudside

Hva er de forskjellige Plant voksende soner?

by Walther

Hva er de forskjellige Plant voksende soner?

Å hjelpe dyrkere og gartnere bestemme hva plantene vil trives best i sitt område, US Department of Agriculture og Arbor Day Foundation tilbyr kart som deler Nord-Amerika i såkalte hardførhet soner eller voksende soner. Disse sonene er meget detaljert, slik at det kan være flere i en enkelt tilstand. Planter som kan vokse godt i en sone i at staten kan ikke trives i et annet område av staten.

De Forente Stater


Det amerikanske Department of Agriculture og Arbor Day Foundation produsere sonekart for å hjelpe bøndene bestemme hvilke planter vil vokse best i sitt område. Begge organisasjonene dele Nord-Amerika inn i 11 soner basert på gjennomsnittlig vinter lave temperaturer, med sone 1 er det kaldeste.

The Role of horticulturalists.


Horticulturalists som er eksperter på de vekst egenskapene til planter bruker hardførhet sonekart for å fortelle oss hvor enkelte planter vil trives og hvor de vil ikke. Frø og planteprodusenter bruker denne informasjonen på produktet etiketter; gartnere og bønder bruker den til å planlegge sine avlinger.

Andre land


Hardførhet sonekart eller voksende sonekart finnes for de fleste land. Bare ved å vite den gjennomsnittlige vinter lave temperaturer i ethvert område, kan du bruke USDA hardførhet kart. For eksempel, et sted hvor gjennomsnitts lave temperaturer er mellom 10 til 20 grader Fahrenheit ville støtte plantene som vokser i USDA hardførhet sone 8.

Nylige Revisjoner


Både det amerikanske Department of Agriculture og Arbor Day Foundation nylig revidert sin hardførhet sonekart for å vise at de fleste soner i USA har flyttet sørover siden kartene ble sist revidert i 1990. Det betyr at gjennomsnittlig lave temperaturer har steget nesten overalt i USA

Andre faktorer å vurdere


Hardførhet sonekart er svært nyttig, men de er langt fra den eneste indikator på hvor godt et anlegg vil gjøre i et bestemt sted. Jordkvalitet, timer sollys, varme og vannforhold er også viktig.