Hovudside

Hva er forskjellen mellom Epoxy & Super Glue?

by Walther

Hva er forskjellen mellom Epoxy & Super Glue?

Epoxy og superlim er populære navn for produkter som dekker et bredt spekter av lim som brukes i hjem og industri. Hver har en bestemt kjemisk sammensetning og beste anbefalte bruksområder. De har noen få programmer til felles, men er mest effektive når de brukes til sitt tiltenkte formål.

Hva er forskjellen?


Epoxy er en forbindelse fremstilt av to deler som brukeren må kombinere: en harpiks og et herdemiddel. Brukeren har da en bestemt tid, basert på pakken formulering, hvori å bruke lim før den stivner. Super Glue er en enkelt komponent laget av cyanoacrylate som stivner raskt med eksponering for fukt i luften.

Egenskaper


Begge danner et meget sterkt bånd. Super lim, men har svært lav skjærstyrke som gjør at delene er bundet vil motstå direkte trekking, men ikke vinkel stress. Epoksy, på den annen side, har enorm konstruksjonsstyrke. Epoxy er flinkere til å fylle tomrom mellom delene. Noen varianter av Super Glue inkluderer tilsetningsstoffer for å fylle små hulrom.

Bruksområder


Epoksy, i sine mange formuleringer, blir anvendt som et klebemiddel, et belegg for metaller og kompositter, isolering av elektronikk, modellbygging og mange industrielle anvendelser. Super Glue er utnyttet på en mye mindre skala, men i programmer som varierer fra kirurgi til små deler forsamlingen, og det er også brukt som en tre finish.

Rydde Opp


Epoxy, før den stivner, kan fjernes med aceton eller hvit eddik. Når det stivner det er svært vanskelig, om ikke umulig, å fjerne uten å skade overflaten ble påført. Super lim kan fjernes, i enten flytende eller fast tilstand, med aceton (neglelakkfjerner) eller gamma-butyrolakton (GBL). GBL kan være å foretrekke fordi den er mindre toksisk.

Helse advarsler


Bruk begge materialer i godt ventilerte områder. For ekstra sikkerhet, bruke gummihansker og vernebriller når du arbeider med disse kjemikaliene. Noen brukere av epoxy kan utvikle en allergisk reaksjon på herder. Super Glue er et øye, nese og hals irritasjonsmoment som vil bindingen med vev nesten umiddelbart. I tillegg kan det spontant antennes når det kommer i kontakt med bomull eller ull.