Hovudside

Kjennetegn på Scots Pines

by Walther

Kjennetegn på Scots Pines

Skottene, eller Scotch, er furu en rase av coniferous tre urfolk til Skottland. Skotsk pines ble brakt til Amerika av europeiske nybyggere under kolonitiden. Gjennom årene har de blitt plantet over hele Nord-amerikanske og de sørlige delene av Canada. Skotsk furu er primært brukt som juletrær i USA, men de brukes også for sagtømmer og massevirke.

Størrelse


Skotsk furu kan vokse til mer enn 100 meter høye i ideelle forhold, men generelt de bare vokse til ca 45-65 meter høye. På de tykkeste delene av deres badebukser, skotsk pines pleier å være omtrent 8 meter rundt. De største trær, men kan ha lastdy på opp til 12 meter. Når den brukes som juletrær, må skotsk pines høstes i relativt ung alder for å holde sin størrelse håndterlig.

Shape


Fullvoksne skotsk furu kan ha en rekke fysiske former. Noen trær er rett trunked og høy med relativt få sidegreiner, mens andre er bredere og har betydelig mer grønne grener. Modne furutrær pleier ikke å likne juletrær. Sine grener generelt spredt ut betydelig som de gamle.

Livssyklus


Skotsk pines generelt begynner å produsere frø bærende kjegler på 10 til 15 år, og de ofte fortsette å produsere frø før de er mer enn 200 år gammel. Frøene, hvis riktig lagret, vil være levedyktig i opptil 15 år. Levetiden til en furu er omtrent 250 til 300 år, men i ekstreme tilfeller kan de leve i mer enn 500 år.

Klima og Vekstfaktorer


Skotsk furu kan vokse i et ganske bredt spekter av klima. Generelt, skotsk furu foretrekker kaldere klima som de finner i Skottland, Nord USA og Sør-Canada. Disse trærne kan også overleve i ekstremt kalde temperaturer som de finner i Polarsirkelen. De kan overleve i både tørre klima med en årlig nedbør på mindre enn 8 inches og vått klima med en årlig nedbør på mer enn 70 inches. Skotsk furu vokser i høyder fra havnivå til rundt 8000 meter. Som med de fleste bartrær, de trenger mye sollys for å overleve.