Hovudside

Typer av jordbakterier

by Walther

Bakterier er encellede, mikroskopiske organismer uten et membranbundet kjerne. De fleste jordbakterier er så små - en enkelt mikron dyp - at 1000 av dem ville måle kun en millimeter. Jordbakterier brytes ned organisk materiale, undertrykke sykdom, fikse nitrogen nivåer og omdanne næringsstoffer i jorda. Til funksjon, bakterier avhenger av fuktighet tilstede i jord.

Rhizobia


Rhizobia, en del av Rhizobiaceae bakterier familien, skape et gjensidig nyttig forhold eller symbiose med legume planter. Rhizobia arbeide med nitrogen i atmosfæren, som plantene ikke klarer å utnytte, og slå den inn i en plante-vennlig nitrogen form slik som ammonium. Hele prosessen, referert til som nitrogenfiksering, blir styrt av nitrogenase enzymet. Rhizobia bor i de fleste naturlige økosystemer og områder beplantet med belgfrukter som soyabønner.

Actinomycetes


Actinomycetes vokser som sopp og produsere jordnær duft i frisk, sunn jord. Disse bakteriene er flinke til å rotne vanskelige å bryte ned materialer som cellulose og kitin. Actinomycetes er mest aktive i jord med høy pH-nivå. Bakteriene også produsere antibiotika slik som Streptomyces.

Cyanobakterier


Cyanobakterier støtte helse og vekst av bakterier som de covert atmosfærisk nitrogen til en plante bare, organiske former som nitrat eller ammoniakk. Planter må få nitrogen, avgjørende for deres helse, fra jorda. Cyanobakterier har også et symbiotisk forhold med mange sopp. Noen arter av cyanobakterier er skadelig for dyr og mennesker. For eksempel er den blå-grønne avskum ofte sett i dammer sannsynlig å forgifte hunder og kyr. Cyanobakterier kan også føre til hudirritasjon referert til som "svømmer itch".