Hovudside

Effekter av saltsyre for frøspiring

by Walther

Effekter av saltsyre for frøspiring

Noen frø strøk har tilpasset tøffe forhold så godt at de ikke er i stand til å spire, med mindre de er badet i en sur løsning. Saltsyre er en fordøyelsessyre som finnes i mennesker og dyr mager. Denne syre er i stand til å nedbryte harde frø strøk. Når frøet pelsen har blitt myknet, og frøet har blitt deponert i et fuktig, fruktbart område, vil frøet spire.

Frø Tilpasninger


Frø er i stand til å motstå både høye og lave temperaturer, flom, tørke og er også i stand til å forbli sovende i lange perioder av gangen. Disse tilpasningene tillate frøet å forbli levedyktig inntil miljøforhold favoriserer spiring. Frøspiring tilpasninger er fordelaktig når frøet er i naturen, men de kan ikke være fordelaktig for gartner som ønsker å spire et frø på sin egen timeplan. Metoder som syrlig markberedning, mekanisk markberedning og kald lagdeling har blitt adoptert av gartnere i et forsøk på å effektivt bryte frø dvalen uten å stole på naturens ukontrollerbare miljøkrefter.

Markberedning


Mekanisk markberedning er en metode som brukes til å bryte ekstern dvalen. Ekstern dvalen er frøet frakk, eller ytre lag av et frø som fraråder tidlig spiring. Intern dvalen refererer til biologiske frø faktiske spiring triggere, som temperatur og fuktighet. Ekstern dvalen må skje før intern dvalen.

Bryte ekstern dvalen ved å gni sandpapir over et frø eller ved å bruke andre mekaniske hjelp av oppruing frøet overflate. Dette gjør det mulig for oksygen og fuktighet å trenge inn i frøhylsteret og initiere indre spiring.

Surt markberedning innebærer bading frøet i syre. Selv i naturen frøet er badet i et dyrs fordøyelses saltsyre, må du bruke svovelsyre til å bryte ned frøet frakk og oppmuntre spiring. Grunnen til forskjellen har å gjøre med muligheten til å kjøpe de nødvendige syrer. Svovelsyre er vanligvis selges i hagesentrene og barnehager, men saltsyre er det ikke.

Andre metoder


Andre fremgangsmåter for å bryte et frø er uvirksom er gjennom bruken av kald lagdeling. Noen frø, spesielt de av nordisk klima trær og busker, krever en periode på kjøle kule etterfulgt av varme temperaturer for å initiere veksten. Utføre stratifisering ved å plassere frø i lufttette beholdere og holde dem i kjøleskap i flere uker før våren planting.

Betraktninger


Surt markberedning og kaldt lagdeling er to forskjellige teknikker som kan noen ganger bli anvendt i forbindelse med hverandre. Surt markberedning vil bryte ekstern dvalen og kald lagdeling vil utløse interne spiring.