Hovudside

Formering av Nepenthes

by Walther

De Nepenthes, en gruppe planter som danner hengende blomster som ser ut som mugger, er innfødt til ulike regioner i Malaysia, India og Australia. Mer kjent som mugge planter, de er en populær plante på grunn av det faktum at de forbruker en rekke insekter. Heldigvis for hagen dyrker, finnes det en rekke forplantnings metoder for å reprodusere dette anlegget.

Frø


Nepenthes kan formeres fra frø, selv om frøene er ofte langsom og ta ganske lang tid å vokse og modnes, og det kan ta en pitcher plante tre til fire år å vokse bare et par inches. Sphagnum mose blandet med vasket sand og skylles med insektmiddel (for å drepe eventuelle farlige skadedyr som kan være i blandingen) er vanligvis det beste medium for dyrking av Nepenthes frø. Sørge for at jorden fortsatt våt mens frøplantene vokser.

Stammen borekaks


Dette forplantning metoden er svært enkel å utføre og har den ekstra fordelen av å produsere mye større anlegg i et raskere tempo enn å spre fra frø. Når de viktigste stammen har flere andre stammer vokser av det, kan du skjære av stilken i mindre deler med to eller tre blader. Ikke klippe det for nær bakken, og la fire eller fem blader i bunnen av den overordnede stammen. Borekaks vanligvis slå rot innen ett eller to måneder, og skal begynne å produsere blader på samme tid.

Tissue Culture


Vevskultur forplantning innebærer voksende planter i sterile betingelser, vanligvis i en beholder slik som et reagensrør eller en glasskolbe. Typisk blir kulturen dyrket i agar med en blanding av hormoner, sukker og salter. Men gjør denne metoden utgjør risikoen for smitte fra sopp, så er det viktig å opprettholde et sterilt miljø. Denne forplantningsmetode typisk produserer mange tusener av planter. Mange av Nepenthes planter for salg på barnehager er produsert med vev kulturer.

Divisjon


I tillegg til å produsere frø, vil mange Nepenthes også nye skudd i nærheten av bunnen av det opprinnelige anlegget, under overflaten av mediet. Du kan skille disse nye skudd når de har begynt å vokse inn i et vintre, og de vil da vokse videre som et eget anlegg (de har sine egne røtter). Etter å kutte det bort, gi det nye anlegget med skygge og tåke dem en eller to ganger i løpet av dagen. Heldigvis er overlevelsesraten høy, selv om det fortsatt risikere at både den voksne og det nye anlegget kan dø på grunn av stress.