Hovudside

Om Hibiscus

by Walther

Om Hibiscus

Hibiscus er en stor slekt av tropiske blomster og er kjent som rosemallow. Disse blomstrende planter er en del av familien Malvaceae, som omfatter planter som kakao, okra og bomull. Det er innfødt til varme klima og vokser over hele verden. Hibiscus omfatter både årlige og flerårige planter, busker og små trær.

Funksjon


Hibiscus er vanligvis dyrket av gartnere for sine attraktive blomster eller brukes i landskaps. Men det har også mange andre bruksområder utenfor hagen. Det er en viktig ingrediens i urtete og syltetøy - og noen arter er også brukt som en grønnsak. Det er også ofte brukt i urtemedisin.

I hinduismen, er hibiscus brukes som et offer til gudinnen Kali og guden Ganesha. I Sør-India, er anlegget brukes for hårpleie. Beskyttende oljer for håret er laget av blader og blomster, deretter brukes på hodebunnen og håret for å hindre flass og håravfall.

Hibiscus blomster er også brukt av Hawaiian kvinner. En enkelt blomst er gjemt bak det ene øret, en indikasjon på kvinnens tilgjengelighet for ekteskap. I Mexico er det tørket plante spises som en delikatesse. I Filippinene, barn bruker de klebrige juice fra knust hibiscus å blåse bobler gjennom en Papaya stengel.

Spesifikasjoner


Hibiscus har enkle, alternative blader med en flikete margin. Blomstene er fargerike, store og trompet-formet med minst fem kronblad, og de vokser 4-15 cm i bredden. Fargene varierer fra hvit til rosa eller rød, gul eller lilla. Hibiscus frukt er tørr og inneholder flere frø i hver av sine fem lapper. Stilkene er woody, og planten kan vokse alt fra 4 inches til 15 meter i høyden.

Typer


Det finnes mange forskjellige typer av hibiscus. Den vanligste er den felles hage hibiscus, eller Hibiscus Syriacus. I tropiske områder, er den kinesiske hibiscus oftest vokst og verdsatt for sine dekorative blomster.

Det finnes mer enn 200 forskjellige arter av hibiscus kjent i dag. Noen av disse inkluderer California hibiscus, Neches-rose mallow, Phillip Island Hibiscus, Native Rosella og Hau.

Fordeler


Hibiscus er aromatisk og snerpende. Den brukes i urtemedisin på grunn av sin vanndrivende egenskaper. Det er også kjent for å senke feber og gi kroppen med vitamin C. Den inneholder mucilage, organiske syrer og pektin, som bidrar til sine helbredende egenskaper.

Advarsel


Noen arter av hibiscus produsere frø pods dekket i hår som kan irritere huden. Det er best å bruke hansker ved håndtering av anlegget. En annen ulempe med hibiscus er, selv om blomstene er store og prangende, de vanligvis vare i en svært kort periode. De er også kjent for skadedyrangrep, spesielt japansk biller. Imidlertid kan dette problemet vanligvis unngås med riktig stell og vedlikehold.