Hovudside

Klatreplanter for skyggefulle områder

by Walther

Klatreplanter for skyggefulle områder

Finne planter som trives i skyggefulle forhold kan være en utfordring. Mest vegetasjon trives i solen eller i beste fall delvis skygge. Men du kan faktisk velge blant en rekke vinstokker som trives i skyggefulle steder. Vines kan vokse rundt arbors, gjerder og trellises, og klatre opp vegger, legge unike teksturer og farge til din eiendom

Norsk Ivy


Engelsk eføy er raskt voksende og svært tilpasningsdyktig, tolerer et bredt spekter av jord. Det gror godt i sin helhet eller delvis skygge, og er eviggrønne, holde sin voksaktig grønne blader hele året. Den vokser vanligvis til ca. 20 meter i lengde, men den kan klatre opp så høyt som 40 meter hvis den har noe solid til hvilke det kan klamre. Den vokser små blå-svarte bær på senvinteren som tiltrekker ulike fugler.

Klatring Hydrangea


Klatring hortensia vinstokker er svært tilpasningsdyktig, i stand til å overleve i de fleste deler av USA i forhold som spenner fra full sol til full skygge. Vintreet er flerårig og løvskog, Shedding sine blader hvert fall å avsløre rødlig, shredding bark som legger et interessant aspekt til vinterlandskapet. Klatring hortensia produserer hvite blomster i klaser i juni. Det gror godt på rock og murvegger, men kan klatre opp nesten alle overflater.

Trumpet Vines


Trompet vintreet er en annen staude; det blomstrer i flere måneder om sommeren. De lyse oransje og røde blomster er eksepsjonelt attraktiv for kolibrier, tjene anlegget sitt kallenavn, "Hummingbird vintre." Selv om det vokser best i delvis skygge, det vokser også i mer fullstendig skyggelagte områder. Aggressive og raskt voksende, trompet vintreet kan klatre 25-40 fot, men trenger ekstra støtte for å klatre høye murer, fordi dens løvverk er shrubby og blir ganske tung.