Hovudside

Plante Disorders på bringebær blader

by Walther

Plante Disorders på bringebær blader

Bringebær er en givende frukt avling for hjem gartnere. De spiser dem friske, fryse dem for senere bruk eller gjøre dem til syltetøy og paier. Bringebær planter er livskraftige dyrkere men kan bli infisert med en rekke sykdommer som dukker opp på bladene.

Anthracnose


Anthracnose er en soppsykdom som vanligvis påvirker rørene på bringebærplanter, men det fører også til misfarging på blader og frukt. Se etter små, brun-lilla lesjoner på stokker og grå flekker på bladene. Anthracnose er mest vanlig i fuktig vårvær. Styr anthracnose ved beskjæring ut infiserte vekst, holde området rundt anlegget fri for rusk og sprøyting med et soppmiddel godkjent for bruk i mat avlinger.

Spur Blight


En annen sopp sykdom, er sporen blight mer vanlig på røde bringebær enn på sorte varianter. Det fører til for tidlig blad slipp. Brun, blå eller lilla flekker dannes på stokker og blad petioles, den lille stammen som fester bladet til stokk. Infiserte blader vanligvis viser brune, kileformede lesjoner. Kontroll spur sykdom på planter med vanlige soppdreper applikasjoner.

Root Rot


Mens Phytophthora rot råtne er en sykdom av bringebær stengler og røtter, det fører til bladet marginer til gul, wilt og svi. Denne soppen lever i jorda i mange år, så aldri plante bringebær der andre planter har bukket under for sykdommen, som det ikke er kjemisk kontroll for det. Overwatering øker plantens mottakelighet.

Andre soppsykdommer


Tan, grå eller hvite flekker på de øvre bladoverflatene indikerer tilstedeværelse av bringebær blad flekk sykdom. Noen ganger midt på stedet faller ut. Pulveraktig mugg ser ut som en hvit eller grå pulveraktig belegg på bladene, og er sjelden alvorlig. Det er mest vanlig i løpet av våren. Rust vises som oransje-gul flekker på begge sider av bladene. Orange rust smitter sorte bringebær, men ikke røde. Behandle alle disse soppsykdommer med soppdrepende midler.

Virussykdommer


Tre typer av virussykdom er vanlig på bringebær blader. Bringebær mosaikk sykdommen fører til de grønne bladene til å utvikle gule klatter eller marmorering, blemmer, brune tips og hemmet vekst. Det er overført av bladlus. Raspberry leaf curl viruset forårsaker bladene til å krølle og forvrenge, og planten dør i løpet av få år. Grave opp infiserte planter og ødelegge dem; ikke legge dem til kompost haug. Tomat ring viruset viser seg som gule ringer og linjer på bladene, samt klorose eller gulfarging i nærheten av bladet årer. Kontrollere virussykdomsutbrudd ved å bruke bare resistente varianter, kontrollerende bladlusangrep og praktisere god hage hygiene.