Hovudside

Hva gjør en Orchid trenger for å overleve?

by Walther

Hva gjør en Orchid trenger for å overleve?

Selv om orkideer kan se skjøre som de strekker seg fra sin delikat buet stammer, de er overraskende lett å vokse. Sette opp og vedlikeholde et tropisk miljø er nøkkelen. I vill, orkideer trives i jungelen miljøer, hvor de vokser som epifytter knyttet til trær og sole seg i fuktigheten under jungelen kalesjen. For å overleve, orkideer i hjemmet trenger et miljø som reproduserer disse naturlige forhold.

Potting Materialer


Selv terrestriske orkideer vokser i bakken som andre blomster, tropiske orkideer - den type ofte for salg på supermarkeder og blomsterbutikker - er epiphytes. Dette betyr at de vokser på en vert, så som et tre; i hjemmet, må de trebark eller et lignende materiale for å virke som sin vert. University of Vermont Extension horticulturalist Leonard Perry, PhD, anbefaler edelgran bark, grov perlite eller lavastein. Alternativt kan gartnere feste orkideer til utendørs trær eller plater kork for en mer dramatisk look.

Lett


Selv orkideer varierer i detaljene i sine lette krav, de fleste trenger lyse, men indirekte sollys. Dette er hva de får i regnskogen, der solen skinner, men trær spre lyset. En tung juling fra solen forlater orkideer dehydrert og solbrent; på den annen side, må de sterkt lys til blomsten. Et lyst vindu er den sikreste stedet for orkideer, med en ren gardin trukket hvis solen treffer dem direkte. Hvis orkide bladene blir en mørk, rik grønn, må orkide mer lys; hvis bladene lette til en gul-grønn farge, er orkide i fare for å lide solbrenthet.

Fuktighet


Orkideer setter pris på fuktige miljøer, med 40 prosent til 60 prosent luftfuktighet foretrekke, ifølge University of Hawaii hagebruk professor Kent Kobayashi. Gartnere kan gi de nødvendige luftfuktighet ved å plassere orkide potter i nærheten av en luftfukter eller på brett fylt med fuktig grus. Kanskje den enkleste måten å øke luftfuktigheten er for lett tåke orkide blader i morgen. Luftsirkulasjon fra en takvifte eller åpne vinduet skal følge denne fuktighet når det er mulig, som å flytte luft bidrar til å hindre soppsykdommer, en farlig bivirkning av høy luftfuktighet.

Vanning


Selv orkideer trenger mindre vann i løpet av sin sovende periode i vinter, vanning en gang eller to ganger i uken er nok selv i blomstringstiden. Barken skal tørke ut mellom hver vanning. Drenering er nøkkelen; orkideer skal aldri sitte i sitt eget vann. Soggy brune røtter - i stedet for friske hvite røtter - indikere orkidéen basking i for mye vann. Kobayashi anbefaler vanning av midt på dagen for å gi løvverk tid til å tørke før kvelden; dette forhindrer råte og soppskader.

Gjødsel


Gjødsel er mat for orkideer. Heldigvis har de ikke trenger å spise hver dag; to ganger i måneden er nok, selv gartnere kan trygt hoppe over en måned uten å drepe sine orkideer. De skiller seg fra andre planter i behov for en utvannet gjødsel, som en full-styrke gjødsel kan svi dem. En fortynnet gjødsel med like mengder av nitrogen, fosfor og kalium - for eksempel 18-18-18 - fungerer for orkideer i de fleste potting, med unntak av orkideer plantet i bark, som trenger en høy nitrogengjødsel for eksempel 30 -10 til 10. Om vinteren kan gartnere redusere hyppigheten av gjødsling.