Hovudside

Fennikel Arter

by Walther

Fennikel Arter

Foeniculum vulgare, eller Firenze fennikel, er en middelhavsplante som har naturalisert i Europa og Nord-Amerika. Hele fennikel planten er spiselig, og har en rekke kulinariske bruksområder.

Identifikasjon


Firenze fennikel plantene vokser mellom 4 og 10 meter høy. De har en tykk underjordisk taproot som ser ut som en gulrot, toppet av en kjøttfull, spiselig pære-lignende struktur. Lang, stammer kjøttfulle vokse fra hoved stilken, toppet av fjærlett grønne blader. Fennikel planter produserer flat-toppet klynger av gule blomster på høye blomstrende stilker. Fennikel anlegget har en søt licorice- eller anis-lignende duft.

Typer


Flere andre fennikel varianter dyrkes i tillegg til Firenze fennikel. Den søte fennikel anlegget, Foeniculum vulgare var. dulce, vokser rundt 6 meter høy; dens frø er nyttige for smakstilsetning godteri og likører. Den Foeniculum piperitum variasjon gir siciliansk fennikel olje. Firenze fennikel er tilgjengelig i en rekke sortar, inkludert purpureum, bronse og Carosella.

Betraktninger


Firenze fennikel er vanligvis dyrket som en årlig. Den foretrekker full sol og kjølig vær. Fennikel planter dyrket fra frø er vanligvis klar til å høste 80 til 100 dager etter spiring. Sine blader og pærer er nyttige i salater, supper og sauser. Smaken pølse retter med fennikel frø, og legge bladene til fisk og grønnsaksretter.