Hovudside

Soppinfeksjoner av eukalyptustrær

by Walther

Soppinfeksjoner av eukalyptustrær

Eucalyptus er en slekt av blomstrende trær og busk arter. Mens de fleste er innfødt til Australia, har de blitt plantet i mange andre land. Selv hardfør, de er utsatt for en rekke soppsykdommer.

Typer


Hjerte råtner, canker sykdommer, eukalyptus rust, blad og skyte Blight og rot eller krone råtner er alle vanlige soppsykdommer av eukalyptus. Eucalyptus rust er spesielt farlig og har spredt seg til deler av Nord- og Mellom-Amerika, selv om det ennå ikke er funnet i Australia.

Effekter


Trær rammet av eukalyptus rust utvikle gule pustler på juvenile blader og cankers på skudd; utviklings trær kan dø eller bli dårlig forkrøplet og misdannet. Hjerte råtner invadere gjennom sår i treets bark og ytre lag, deretter angripe yteved og kjerneved av treet; disse ofte utvikle seg langsomt og føre til økt nedbrytning over tid. Canker sykdommer vises som store sunkne sår eller cankers på stammen eller greiner. Hvis canker sprer hele veien rundt stammen, kan det drepe treet.

Forebygging / løsning


Innkjøp resistente sorter hvis de er tilgjengelige er en av de beste løsningene; soppinfeksjoner er ofte vanskelig å utrydde når de har tatt tak. Beskjæring ut døde eller døende greiner kan bidra til å eliminere cankers. Avstands trær så de har nok plass for god luftsirkulasjon kan bidra til å redusere risikoen for enkelte andre sykdommer. Noen fungicider som mancozeb er tilgjengelig for kontroll av eukalyptus rust. Jorda bør også være forberedt godt før planting.