Hovudside

Slik unngår du at krysspollinering i tomatplanter

by Walther

Slik unngår du at krysspollinering i tomatplanter

Tomat blomstene er selv pollinerende, betyr at de ikke trenger bier eller andre insekter for blomstene å modnes til moden, velsmakende frukt. Selv om en tomat blomstre inneholder alt den trenger for å bli en tomat, er det fortsatt noen risiko for krysspollinering under visse forhold. Hvis du vokser arvestykke tomater og lagre frø, er det en god idé å ta noen forholdsregler for å bevare integriteten til tomat frø.

Bruksanvisning


•  Plant annerledes tomat varietals minst 25 meter fra hverandre. I en liten hage, plante forskjellige tomater i motsatte hjørner av hagen i stedet for alle sammen i en enkelt rad. Dette vil bidra til å hindre krysspollinering mellom planter av vind eller bier.

•  Plasser mygg netting over tomat bur for å hindre bier fra distribuere pollen fra en tomat Sorte til en annen. Arvestykke tomat varianter få størst utbytte av denne praksisen, så mange arvestykke tomat blomstene har lengre, synlige blomster arr, som er mer attraktive for bier.

•  Stagger planting ganger slik at ulike varianter blomstre til forskjellige tider. Plante tidlig sesongen tomater først, deretter midseason, etterfulgt av sent sesongen. Dette vil avskrekke krysspollinering og gi kontinuitet for innhøsting.

•  Plant høye "barriere avlinger", slik som mais eller solsikker, mellom rader av ulike tomat varietals. Hvis biene besøke tomat blomstrer, vil de bli distrahert av behovet for å pollinere barrieren avling. Dette øker sjansen for at biene vil samle nok barriere avling pollen at de vil trenge for å gå tilbake til strukturen og sette det før du besøker tomatene.

•  Tie små plastposer rundt klynger av tomat blomstrer å eliminere krysspollinering av insekter eller vind. Forsiktig feste den åpne ende av posen med en vri slips. Fjern posene etter blomster selv pollinering og begynne å tørke opp.

Tips og advarsler


  • Krysspollinering blant tomatplanter vil ikke påvirke kvaliteten på årets tomat avling, men frø lagret fra kryssbestøves tomater kunne bevise ufruktbar eller gi uventede resultater neste sesong.