Hovudside

Hvordan fortelle om blomstene er monocots eller dicots

by Walther

Hvordan fortelle om blomstene er monocots eller dicots

I botanikk, er blomstrende planter delt inn i to grupper (kalt "klasser"): monocots og dicots. En blomst klassifisering er basert på de fysiske strukturer av anlegget, inkludert egenskaper som hvor mange petals en blomst har. Noen av disse strukturene er lett å se og identifisere, mens andre (for eksempel porene på et korn av pollen) trenger spesiell opplæring eller utstyr for å se og identifisere. Det er vanligvis mulig å bestemme hvilken klasse en plante tilhører ved å se på blomsten og bladene og stammen.

Bruksanvisning


•  Tell antall kronblader på blomsten. Hvis det er tre, eller et multiplum av tre (seks, ni, og så videre), så blomsten er sannsynligvis en monocot. Hvis det er fire eller fem kronblad, eller et multiplum av fire eller fem, så blomsten er sannsynligvis en dicot.

•  Count pollenbærere. Antallet pollenbærere bør relateres til antall kronblad for å bekrefte funnene så langt. Hvis det er tre pollenbærere, eller et multiplum av tre, er det sannsynlig at en blomst monocot. Hvis det er fire eller fem pollenbærere, eller et multiplum av fire eller fem, er blomsten sannsynlig en dicot.

•  Undersøk bladene. Vener i bladene er vanligvis klart synlig enten fra toppen av bladet eller undersiden. Hvis venene i bladet er alle parallelle (kjører i samme retning) med liten til ingen forgrening, da blomsten er trolig en monocot. Hvis venene armen ut eller danne en edderkopp-web-lignende mønster, så blomsten er trolig en dicot.

•  Cut gjennom stammen av blomsten med beskjæringssaks eller en skarp kniv. Undersøke den avskårne enden. Hvis stammen har konsentriske ringer, som årringene i et tre, så blomsten er sannsynligvis en dicot. Ellers er blomsten sannsynlig en monocot. I noen tilfeller vil den eneste måte å se på konstruksjonen av stammen være å kutte en meget tynn skive, og undersøke det under et mikroskop.

Tips og advarsler


  • En annen måte å fortelle om en blomst er en monocot eller dicot er å undersøke frøene, hvis de er tilgjengelige. Dicot frø lett å skille i to halvdeler, som gule erter eller bønner. Monocots frø kan ikke separeres i deler.
  • Noen ganger er det ikke mulig å fortelle om en blomst er en monocot eller en dicot basert på lett-å-se egenskaper. Noen planter har motstridende egenskaper og noen blomster kan ha mutasjoner som gjør det vanskelig å klassifisere dem.