Hovudside

Symbiotiske forhold til Tundra

by Walther

Symbiotiske forhold til Tundra

Tundraer er områder med lite nedbør, for det meste ligger i jordas nordlige terreng, selv om alpin tundra forekommer i høye fjell rundt om i verden. Tundraer er kjent for sine harde vintre, korte somre og kalde temperaturer. Symbiose er en økologisk sammenheng mellom to organismer fra forskjellige arter og kan deles inn i ulike kategorier, inkludert mutualism og parasittisme.

Laver


Mutualism er den type forhold der begge arter dra nytte av deres nære tilknytning. Et godt eksempel på mutualism i tundraen er lav. Lav finnes mange steder i tundraen. De er en kilde til mat for reinen om vinteren og ofte de første plantene som vokser på svaberg. Lichen består av to organismer, sopp og alger. Algecellene er plassert på innsiden av hyfer av soppen, hvor de photosynthe og dispensere sukkere i oksygen til sopp. For sin del, gir soppen de små algeceller med vann, salter og beskyttelse. Ingen av disse arter ville være i stand til å overleve i tundraen på egen hånd, men sammen er de i stand til å overleve.

Mygg


En parasittisk forholdet er ett hvori én art fordeler på bekostning av den andre. Et eksempel på en parasittisk forhold er at mellom en kvinnelig mygg og bare om noen varmblodige dyr i den arktiske tundraen. Arktis-regionen har en svært høy konsentrasjon av mygg. Grunnen til dette er at den arktiske regionen er stort sett flat, så når is og snø smelter i sommermånedene, er det ingen steder for dem å strømme til. Også, permafrosten under jorda stopper jorden fra absorbere vannet. Dette resulterer i mange grunne, stille vann hvor myggen kan avle i eksplosive tall. Mannlige mygg lever av nektar og vann, men hunnmyggen lever av blod av mennesker, isbjørn, fugler og andre varmblodige skapning de kan få til. De injisere deres spytt i sårene, forårsaker irritasjon og noen ganger malaria.

Lever Bendelorm Cyster


Et annet eksempel på en parasittisk symbiose i tundraen er at av leveren bendelorm cyste og dyr som villrein, elg og ulv. Den voksne lever bendelorm ser ut som en lang målebånd og lever i tarmen til verten. Den festes hodet til veggen av tarmen ved hjelp av en ring av kroker og fire sugekoppene, som tillater den å mate på mat i tarmen av dyret, noe som fører til feilernæring i vertsdyr.

Midd


Ørsmå midd, også parasitter, fester seg til hud eller pels av dyr i tundraen, slik som arktiske ulver, som fører til skabb. Det finnes to typer av skabb, den demodectic og sarcoptic. I demodectic skabb, vil midd grave under animalâ € ™ s pels og legge egg der, som fører til ekstrem kløe. I skabb, vil midd lever i porene på Hosta € ™ s huden, forårsaker litt kløe.