Hovudside

Spiller det noen rolle Ved å plante frø?

by Walther

Spiller det noen rolle Ved å plante frø?

Plante frø på riktig tid forbedrer plantehelse og utbytte av hagen eller feltet. Riktig planting tid forsøker å matche den voksende trekk av anlegget til værforholdene sannsynlig på den tiden. Det er mer viktig for noen plantearter enn andre. Variasjoner i været spiller også en rolle i viktigheten av timing i frø planting.

Kjølige sesongen Avlinger


Reddiker, salat, erter og blomkål vokser best i kjølige forhold. Gartnere plante disse avlinger så tidlig som mulig for å gi dem lengst mulig vekstsesongen før de varmere temperaturer på sommeren. Disse avlinger har ofte noen toleranse for lys våren frost. Plant så snart hagejord ikke holde seg til spader, hakker eller andre hageredskaper.

Anbud Avlinger


Noen hagevekster trenger en lang vekstsesong, men har ingen toleranse for frost. Agurker og poteter er to av de vanligste hage grønnsaker i denne kategorien. Plante disse frøene så snart den siste faren for frost er over i løpet av våren. Dette varierer fra region til region med klimaet, og vil variere fra år til år med lokale værforhold. Sjekk med gartnere i området eller det lokale forlengelse kontor for gjennomsnittlig siste frost dato og justere for værforholdene før planting.

Fall Planting


Plante salat, reddiker og noen av de andre kule sesongen avlinger i høst for en ekstra avling før frost. Dette er litt av en gjettelek om riktig planting tid. Plante frøene etter den varmeste delen av sommeren, men tidlig nok i sommer for å gi nok voksende tid for plantene å modne. Plante gress i høst i noen klima for å begrense luke konkurranse. Faller ofte bringer mindre nedbør enn våren, så faller plantet frø krever mer vanning for å trives.

Jord Temperatur


Frø krever varme for å spire. For eksempel krever søt mais en jordtemperatur, målt to inches under overflaten, på ca 60 grader for å spire. Plante for tidlig kan føre til frøene råtnende i jorden, mens plante for sent forkorter vekstsesongen tilgjengelig for planten. Variabler slik som mengden av solskinn på jord, tilstedeværelse av planterester fra tidligere avlinger og fargen av jordsmonnet kan påvirke jordtemperatur.