Hovudside

Er Spruce en Hard eller Soft Wood?

by Walther

Er Spruce en Hard eller Soft Wood?

Gran er eviggrønne trær i slekten Picea. De varierer i høyde 65-200 meter høy og er vanlig i boreale skoger. Deres tre er klassifisert som barved basert på dets egenskaper.

Typer


Ifølge University of Tennessee Agricultural Extension Service, er skogen klassifisert som hardtre eller bartre ikke basert på deres holdbarhet, men basert på den type treet og strukturen i treverket. Løvfellende angiosperms som eik er hardtre, mens gymnosperms som gran er nåletre.

Funksjon


Nåletre som gran har en enklere struktur enn hardtre og strukturen varierer mindre mellom ulike arter. De fleste av cellene i barved er lengde tracheids, som virker som rør for å lede vann. Noen av tracheids er tykke vegger, men de fleste er tynne vegger.

Betraktninger


Mens strukturen av tre i ulike nåletre er nokså like, gjør gran utvise noen karakteristiske kjennetegn. Som furu og lerk, har grantre harpiks kanalene, som leverer harpiks å forsegle sår i treets bark. I motsetning til furu og som lerk, har gran liten resin kanalene. I motsetning til pines, har gran relativt lite duft.