Hovudside

Liste over Viral Diseases of Plants

by Walther

Liste over Viral Diseases of Plants

Planter er levende ting, og er utsatt for et stort antall virussykdommer, akkurat som mennesker. Virus er veldig små, sykdomsfremkallende partikler som kan infisere levende celler og forårsake sykdommer. Flertallet av plantevirus er stavformet og består av en indre nukleinsyre kjerne omgitt av en proteinkappe eller dekning. Insekter er det viktigste modusen for virusoverføring i planter. Infiserte frø og pollenkorn er andre måter at virus infiserer planter.

Rose Mosaic Virus


Rose mosaikk virus er en vanlig virussykdom forårsaket av eple mosaikkvirus (ApMV) og prunus nekrotisk ring virus (PNRSV), ifølge New Mexico State University Extension. Foruten roser, der viruset spres gjennom vegetativ formering, rosen mosaic virus forårsaker alvorlige sykdommer i eple og steinfrukttrær, spredt av pollen. Utseendet til bølgete gule linjer, årer og klatter på bladverket karakteriserer sykdommen. Sykdomssymptomer oftere vises i løpet av våren, og føre til redusert blomstring og handlekraft av infiserte planter. Infiserte plantene bli mer utsatt for vinteren drepe og har lavere transplantasjonsoverlevelsessjanser. Det finnes ingen kur for rose mosaikk virus. Det er best å fjerne og ødelegge hele infiserte anlegget.

Bean Common Mosaic Virus


Bean felles mosaikk virus, er BCMV et virus av snap og tørre bønner overføres gjennom bladlus og infiserte frø, ifølge Michigan State University Extension. Utseendet av sykdom i bønner fører til lavere avkastning og modning forsinkelser. BCMV er blant de tidligste identifiserte plantevirus. Bruken av infiserte frø fører til forkrøplet og uproduktive planter. Tidligste symptomene på sykdommen inkluderer mørke grønne og gule mosaikk mønstre på bladverket. Bladene begynner også å rynke og roll. Den mest effektive kontrollstrategi for BCMV er å bruke sykdom-resistente sortar. Det er ikke mulig å kontrollere bladlus modus for sykdomsoverføring.

Agurk Mosaic Virus


Agurk mosaikk virus er et vanlig virus som påvirker en rekke grønnsaker og prydplanter, inkludert pepper, tomat, agurk, meloner, squash, spinat, selleri, rødbeter og petunia, ifølge Kansas State University Extension. Sykdommen vises med gule og spettet eldre blader, som gradvis begynner å vri og krølle nedover, tar på en "shoestring" utseende. Plantevekst og fruktproduksjon er også forkrøplet. Bladlus ofte overføre agurk mosaikk virus. Det er ingen kontroller etter anlegget er infisert. Det beste forebyggende tiltaket er å inspisere alle nye planter for å sørge for at de er friske. Fjerne og ødelegge syke planter umiddelbart.