Hovudside

Mulch i en grønnsakshage

by Walther

Mulch i en grønnsakshage

Organisk materiale gir naturlig næring til jorda som det henfaller. Det strømmer også gunstige jordorganismer som styrer skadeinsekter ved å forbruke noen egg deponert i jorda. For eksempel, i skog, et sjikt av organisk materiale, slik som et lag av frisk løv, forhindrer naturligvis konkurranse fra andre planter og gir næring til trærne. I den moderne landskapet, er plantemateriale ofte samles og kastes før den har en sjanse til å bryte ned og nytte plantene. Mulching en grønnsakshage er å plassere noe materiale over jorda for å kontrollere ugress og regulere fuktighet.

Fordelene av Mulch


Mulch bidrar til å spare vann ved å jevne bakken og hindrer fordamping. Den regulerer også temperaturen i jordsmonnet, noe som skaper et sunt miljø for gunstige jordmikrober å vokse. Mulch hindrer også ugress fra spire som konkurrerer med vegetabilsk planter. Planter som er mulched produsere en mer omfattende røtter system som røttene vokser under fuktig mulched området. Mulch er attraktiv og skaper et ensartet utseende til hagen. Mulch hindrer også frukten av vegetabilske planter fra berøre jord der den har kontakt med insekter, sykdoms patogener og soppsporer. Det hindrer spruting av vann på bladene og frukten av vegetabilske planter. Når organisk mulch bryter ned, legger det viktige næringsstoffer til jorda.

Organisk Mulch


Organiske mulches inkluderer alle typer plantemateriale som er langvarig og ikke inneholder miljøgifter som luke mordere. De kan inneholde høy, halm, fint strimlet eller chipped bark, løv eller gress utklipp. Lag avispapir kan brukes som et organisk mulch om dekket med annet organisk materiale som for eksempel halm eller gress gresset.

Problemer med Organic Mulch og løsninger


Som organiske materiale spaltes, bakterier som bryter ned det organiske materialet forbruker verdifull nitrogen i jord som er nødvendig av plantene å vokse. For å unngå dette problemet, plasserer bark mulch og grønt organisk materiale i rader og ikke direkte rundt plantene.

Plassere godt råtnet høyet, kompost og andre nedbrutt organisk materiale rundt plantene. To eller tre plater av avisen kan plasseres rundt plantene, da den forblir på overflaten av jordsmonnet, og dekkes med grønt organisk materiale, fordi materialet ikke kommer i kontakt med nitrogen-rik jord som det spaltes.

Organiske mulches kan begrense bevegelsen av luft og vann i rotsonen av planter hvis de plasseres for høyt rundt plantene. Mulches som har en tendens til å matte sammen slik som gress klipping og høyet skal ikke være høyere enn 2 inches, mens bark og satte tre mulches bør ikke være høyere enn 3 inches.

Uorganisk Mulch


Uorganiske mulches brukes ofte på store gårder, fordi de er rimelige og praktisk når de brukes i stor skala. De omfatter svart, rød eller hvit polyetylen film og aluminiumsbelagt folie eller plast. Uorganiske mulches hindre ugress og hjelpe jorda varm raskt om våren. Polyetylen film hindrer spruting av vann på bladene og frukten av plantene. Vannings båndet blir ofte plassert under film.

Farget polyetylen film anses gunstig for visse typer grønnsaker. For eksempel er rød polyetylen film sies å øke rentene på tomatplanter i kjøligere deler av USA. Aluminiumbelagt folie antas å holde visse insekter slik som bladlus borte fra plantene.

Et annet eksempel på et uorganisk mulch er liggende stoff som gjør at vann og luft til å passere ned i jordsmonnet. Det må dekkes med en organisk mulch eller forankret til jord slik at det ikke blåser bort.

Problemer med uorganisk Mulch og løsninger


Uorganiske mulches varme opp jorda veldig raskt på våren, noe som kan skade anbud ny rotvekst. Forhindre skade ved å plante eksisterende anlegg så tidlig som mulig, slik at de skygge plasten før sesongen blir for varm. Når du setter plantene i plast mulches, skjære et hull i plast stor nok til at plasten oppvarmet av solen ikke kan røre anbud planter.

Alle uorganiske mulches må være forankret til jorden ved hjelp av innsatsen, anker pinner eller tunge gjenstander. Fordi de fleste uorganiske mulches bryte ned i sollys, må de skiftes ut hvert år. Du kan ikke begrave uorganiske mulches i jorda fordi de trenger sollys for å bryte ned. Dekker plast uorganiske mulches med organiske mulches vil føre jordsmonnet under plast for å varme opp enda mer, spesielt når det organiske mulch begynner å råtne.

Når skal Mulch


Fordi alle mulches bevare fuktighet og påvirke jordtemperatur, sørg for å bruke mulch til rett tid av året. Plast mulches kan skape utålelige jordtemperaturer ved midten av sommeren og organiske mulches kan holde jorda for kul for noen avlinger, for eksempel tomater, for å produsere den raske veksten de trenger i løpet av våren.