Hovudside

Rentene for Vegetabilske Planter

by Walther

Planlegging utformingen av en hage er å bestemme hva slags planter til å velge, og hvor mange av hvert å plante. Basere dine valg på mengden av råvarer du vil bruke unngår over eller under produksjon. Mens hage produksjon varierer basert på vær, grunnforhold og en rekke andre faktorer, har grunnleggende standarder er etablert av universitets forlengelse tjenester.

Bønner


Utbyttet av de tre varianter av bønner varierer mye, ifølge Iowa State University (se Ressurser). Bush bønner er plantet ca 3 inches hverandre i raden. En 10 meter lang rad vil gi ca 6 pounds av grønne bønner under normale forhold i løpet av en standard vekstsesong. Plass lima bønner ca 5 inches hverandre i raden og forventer en yield på ca 2 pounds for hver 10 meter lang rad. Pole bønner også er plantet ca 5 inches fra hverandre og gi ca 3 pounds av bønner per 10-fots rad.

Rotfrukter


Avlinger som gulrøtter, rødbeter, pastinakk, løk, reddiker og neper er kjent som rot avlinger fordi roten av disse grønnsakene er fortært. De fleste av plantene i denne kategorien gi ca 1 pund av brukbar rot for hver en fot av radlengde. Unntakene er reddiker, som gir ca 10 bunter per 10-fots rad og pastinakk, som kan gi opp til 12 pounds per 10-fots rad.

Mais


Søt mais ofte er beplantet med én plante hver 10 inches. Forvente en avkastning på om lag et dusin ører for hver 10 meter av rad.

Tomater og Peppers


Tomater er blant de mest produktive planter i hagen med fem planter i en 10 meter lang rad gir opptil 60 pounds i løpet av en sesong. Paprika, beplantet med ca seks planter per rad, gi ca 80 pepper frukt.

Kål, brokkoli og blomkål


Kål, både standard og kinesisk, er plantet i intervaller på omtrent 1 meter. For hver 10 planter forvente 10 hoder av kål i ulike størrelser. Brokkoli er beplantet med ca seks planter per 10-fots rad med en forventet avkastning på ca 10 pounds. Blomkål er plantet ca 18 inches hverandre og gir ca 10 pounds per 10-fots rad.