Hovudside

Identifiserbare Kjennetegn på Jack Pine

by Walther

Jack furu, Pinus banksiana, en tre hører hjemme i Canada og deler av den nordlige USA, er et pionerarter som raskt etablerer seg i områder herjet av branner eller logging. Treets evne til å vokse i dårlige grunnforhold hjelper konto for sin suksess i forstyrrede områder.

Størrelse og form


Jack pines kan nå opp til 70 eller 80 meter høy, men i enkelte tilfeller kan det bare oppnå en høyde på ca 30 meter. Kronen spredt gjennomsnitt ca 20 til 30 fot. Stammen strekker seg vanligvis om en fot bred ved forfall, med et maksimum på ca 2 meter. Den typiske banksfuruprøvestykket har en ujevn uregelmessig form, med en åpen krone. De tynne grener spre seg ut i en horisontal vekst vane.

Kjegler


Kjeglene av jack furu har en særegen oppadgående kurve. De har en avlang form og vokse omtrent 1 ½ til 2 inches i lengde. Hver kjegle skala inneholder to frø. De avrundede kjegle skalaer vanligvis ikke har en pigg, men minutt pigger kan vises av og til. Kjeglen forblir ofte på treet i mange år før en hendelse som en brann tvinger den til bakken.

Blader og knopper


Jack furu nål-lignende eviggrønne blader nå om lag ¾ til 1 ½ inches lang og vokse i et fascikkel ordning, noe som betyr at en klynge av nåler kommer ut av en knopp. I jack furu, to nåler vises i hver klynge. Bladene, vanligvis en skinnende grønn, har en litt vridd form og vanligvis forbli på treet for 2 til 4 år før de faller av. De lysebrune resinous knopper har en ovale eller sylindrisk form og gjennomsnittlig ca 1/8 til ¼ tomme lang.

Bark


Barken av unge jack pines har en blek grå farge og som de fleste unge trær, en glatt tekstur. Som treet modnes, blir bark en rødbrun eller brun og blir oppsprukket og skjellete, med smale rygger. Den tynne bark beskytter ikke treet godt mot eksterne trusler, noe som gjør treet svært utsatt for brann. Men også åpner ild treets kjegler og utsette frøene, slik at jack furu å regenerere seg selv.