Hovudside

Rose Bush Tilpasninger

by Walther

Rose Bush Tilpasninger

Tilpasninger er endringer en organisme gjør for å bli bedre tilpasset sitt miljø. Det finnes to vanlige typer tilpasning: strukturell tilpasning, eller endringer i de fysiske egenskapene til en organisme, og atferdstilpasning, eller endringer i måten at en organisme fungerer. Roser, som alle andre organismer, har måttet tilpasse seg for å overleve. Enkelte funksjoner som vi anser grunnleggende egenskapene til rose planten er faktisk gamle tilpasninger anlegget gjort for å garantere dens overlevelse.

Forsvar


Torner er den mest åpenbare rose funksjonen skapt av sine adaptive prosesser. Torner er modifiserte blader som vokser ut av stammen epidermis. Rosen tilpasset rovdyr som ville mate tungt på bladverket sitt og stammen av voksende torner, som krok inn i øm hud innsiden av munnen på en predator som forårsaker smerte, men ikke alvorlig fysisk skade.

Hardførhet


En rose plante kan miste mye av sin løvverk og overleve. Dette er en tilpasning som beskytter den mot død forårsaket ved å bla rovdyr. Browsing rovdyr, som hjort, bite på anleggets ytre kanter, rane den av løvverk og blomster. Tornene i sentrum av en rose vintre langs stammen kan ikke beskytte den fra nettlesere, så roser har tilpasset til å tåle moderat løvverk tap.

Spesifikasjoner


De røde og rosa nyanser felles for roser, spesielt uhybridiserte variasjoner, er spesielt tilpasset for å tiltrekke seg bier. Bier er den vanligste pollinator av roser, og er viktig for deres overlevelse. Bier kan se rødt fra en større avstand enn andre nyanser, og den sterke lukt produsert av blomst er også spesielt tilpasset for å tiltrekke seg pollinerende insekter.

Reproduksjon


Noen arter av roser har tilpasset slik at de kan bestøves av vind alene. Disse variantene vokse i områder hvor klimaet er, til tider, for tøffe til å stole utelukkende på insektbestøving. Dette er fremtredende i New Zealand og deler av Nord-Europa med høy høyde.

Geografi


Rose varianter har en rekke tilpasninger som er spesifikke for sitt eget område og dens klima. Tilpasninger tillate roser å leve på en rekke høyder. Noen roser trenger full sollys mens andre trenger full skygge. Roser også variere i hvor mye vann de trenger og generell tørke toleranse.