Hovudside

5 ting en plante trenger for å overleve

by Walther

5 ting en plante trenger for å overleve

Planter, fra små hage busker til trær, krever sollys, vann, karbondioksid, en voksende medium og næringsstoffer for å overleve. Disse elementer virker sammen for å gi anlegget med hva det er behov for å vokse, reprodusere og tåler skade fra naturkrefter, så vel som komplette prosessen med fotosyntese, noe som gjør det mulig for anlegget å lage glukose det er behov for å overleve.

Sollys


Eksponering for solen er nødvendig for plantene å vokse og trives. Ved hjelp av energi fra sollys, kombinerer anlegget vann fra regn eller vanning, karbondioksyd fra luften rundt den og næringsstoffer fra dets vekstmedium for å lage sukkerarter, som den bruker for vekst. Denne prosessen, som kalles fotosyntesen, er utgangspunktet for de fire andre ting som en plante trenger for å overleve.

Vann


Vann, grunnleggende for alle kjente liv, er avgjørende for plantevekst på flere forskjellige måter. Når det kombineres med karbondioksyd, er molekylene i vannet omdannes til oksygen og sukker gjennom foto. Det hjelper også i et anlegg evne til å absorbere næringsstoffer fra sin voksende medium ved å løse opp de næringsstoffene, slik at de kan gjøre veien inn i kroppen av anlegget. Når vann kommer røttene og virker gjennom anlegget legeme, og til slutt fordamper ut av stengler og blader, vannet bidrar til å kjøle ned anlegget og gjør det mulig for anlegget å absorbere karbondioksid fra luften rundt den.

Karbondioksid


Karbondioksid, som plantene bruker å lage sukker er nødvendig for vekst, absorberes fra luften rundt planten. Levende skapninger som puster oksygen utvise denne kjemiske forbindelsen; en person, for eksempel, inhalerer oksygen og puster ut karbondioksid. Anlegget absorberer karbondioksid gjennom bladene og stilkene som det fordamper vann, og omdanner forbindelsen opprettes når karbondioksid og vann bli til sukker ved hjelp av energi fra sollys. Det støter deretter oksygen, starter syklusen igjen.

Voksende Medium


Alle planter krever en slags medium for å vokse, med jord er mest vanlig. Planter kan også vokse i friluft, feste sine røtter til omkringliggende strukturer eller andre planter, så vel som i vann. Planter absorbere næringsstoffer fra deres voksende medium for å støtte deres vekst og bistand i prosessen med fotosyntese. Den voksende medium gjør det også mulig for et anlegg for å utvikle et rotsystem som holder den på plass mot krefter utenfra.

Næringsstoffer


Planter krever flere ulike næringsstoffer for å støtte prosessen med fotosyntese og å utnytte sukker det skaper for mat og å vokse. Nesten alle planter krever en viss mengde nitrogen, kalium og fosfor for å leve, selv om hver enkelt plante kan kreve ulike nivåer av hver. De trenger også magnesium for å danne klorofyll, kalsium for å transportere næringsstoffer og svovel for å utvikle et sterkt rotsystem. Planter også generelt kreve en viss mengde jern, klorid, bor, kobber og sink, samt molybden og mangan, som begge bidrar til å metabolisere nitrogen.