Hovudside

Cactus Arter

by Walther

Cactus Arter

Kaktuser, eller kaktus, saftige blomstrende planter innfødt til den vestlige halvkule, kommer i en rekke former, farger og størrelser. De mange ulike arter har observatører et stort utvalg av visuelt interessante planter for å sette pris på og gi hjem gartnere mange valg å vokse i sine utendørs eller container hager.

Barrel


Løpet type kaktus fått navnet sitt fra sin runde, fat-lignende form. Flere diffent arter av fatet kaktus vokser i USA, med Arizona fat kaktus står ut som de mest fremtredende. Native til de sørlige deler av Arizona og New Mexico, vokser det ca 4 til 11 meter høy og bærer oransje, røde eller gule blomster om sommeren. California fat kaktus, eller kompass kaktus, står 4 til 8 meter høy og trives i ørkenen i California og Arizona.

Columnar


Søyle kaktus inkluderer et stort antall kaktus arter, ikke nødvendigvis nært beslektet, som får sitt navn fra sine oppreist former. Søyle arter kan finnes i ulike kaktus slekter, for eksempel Carnegiea og Pachycereus. Den kjente Saugaro kaktus, som kan nå 40 meter høy og som har levetid kan utvide til 200 år, tilhører denne gruppen. Flere Søramerikansk søyle kaktus, som Cleistocactus smaragdiflorus, gjøre gode prydplanter.

Nålepute


Pincushion kaktus vokser ca 6 meter høy eller mindre og har stammer dekket i pigger, spisse anslag vokser ut av anlegget. Pincushion artene tilhører Mammalaria slekten. Blomstene har en traktform og vokse nær toppen av stammen i en sirkel. Den viktigste stammen produserer ikke grener. Fiskekrok nålepute kaktus, noen bemerkelsesverdige arter i denne slekten, vokser lyse rosa blomster i sommer og har pigger så tettpakket at overflaten av anlegget ofte forblir skjult fra visningen.

Optunia


Noen av de mer uvanlige kaktus arter tilhører Optunia slekten. I motsetning til de fleste andre typer kaktus, optunia arter bære blader, som vises for en kort tid på ny vekst. Optunia kaktus har også tan frø, mens de fleste kaktus bære svarte frø. De har filialer, i motsetning til enkelte andre arter, og bærer små, brune pigger som alle håndterer anlegget bør nærme seg med forsiktighet. Når de stikker inn i huden, er vanskelig å få dem ut ofte.