Hovudside

Hvordan lage en foss Dam

by Walther

Hvordan lage en foss Dam

Fossefall, med sine hyggelige lyder og tiltalende estetikk, integrere godt inn i bakgård vann funksjoner. Vi presenterer et bratt fall i en strøm skaper en kaskade. Å gjøre en foss dam gir en måte å løse dette på kunstig. Barrieren man konstruere over en strøm av vann kan endre den naturlige tilbøyelighet til ved å endre en gradvis skråning til et trinn-lignende formasjon, slik at vann "hoper seg opp" over demningen før plutselig å falle ned til den opprinnelige strømmen seng.

Bruksanvisning


•  Velg ditt nettsted. For naturlige bekker, velg en plassering med bratte bredden av stein eller ugjennomtrengelig leire, fortrinnsvis en flaskehals i flyten. For menneskeskapte vassdrag, lage et nettsted ved hjelp av de samme retningslinjene. (Mindre strømmer, mer vanlig å bakgård vann funksjoner, presentere lavere risiko for dam svikt, minimere betydningen av nettstedets funksjoner.)

•  Anslå tverrsnitt av bekken. For å gjøre dette, måle bredden og maksimal dybde på strømmen på sitt høydepunkt (etter en tung regnstorm, for eksempel). Multiplisere disse to verdiene sammen for å finne en generøs tilnærming av tverrsnittsarealet, slik at for en sikkerhetsfaktor.

•  Bestem den maksimale høyden på demningen. Høyden av bankene begrenser denne verdi, både ved demningen området og oppstrøms, for å hindre at oppsamlet vann fra å stige over stream normale grenser, og å finne en ny vei rundt demningen.

•  Bestem dimensjonene av overløp, eller cut-out delen i toppen av en demning vegg som vann renner gjennom. En overløp holder elva innenfor sine bredder når den passerer over fossen og sørger for at strømmen flyt aldri stiger over toppen av dammen. Bruk en cut-out med samme område som tverrsnittet du fant i trinn 2, men du kan velge å endre dimensjoner. Bredere ways tillate større fallhøyder, men vær sikker på at strømmen ikke overstiger bredden av bankene nedstrøms.

•  Tegn et bilde av elveleiet og dam, nøye merking av dimensjoner. Inkluder høyden og bredden av overløp og vinge vegger. Kantvegger, de høyeste delene av demningen veggen, strekker seg over nivået for overløp og opprettholde strømmen av vann over overløp. Tegn din vinge vegger flat på toppen, og utvide dem inn i bankene på begge sider. Tykkelsen av demningen er avhengig av størrelsen på strømmen, og kan variere fra 6 inches for svært små strømmer til 2 meter eller mer for større vannveier.

•  Klargjør nettstedet for bygging. Hvis du velger å arbeide med en eksisterende bekk, vente til den tørreste tiden av året, skape en alternativ kanal for vannet å passere gjennom mens du jobber (noe som gjør at det vil være mulig å lukke den når du er ferdig med prosjektet) og forberede en grøft i leire eller stein. Slå av pumpen hvis du arbeider med en kunstig vannvei, og fjern eventuelle alger eller skitt for å sikre en sterk, ugjennomtrengelig forbindelse mellom betong og bygningsflate.

•  Bruk tre, hammer og spiker for å lage skjemaer for din dam. Skjemaene vil hjelpe og støtte betong og stein under konstruksjon, så vær sikker på at de gjenspeiler dimensjonene på design. Bygge skjemaer i seksjoner med mindre du planlegger en svært liten struktur.

•  Bland betongmørtel i trillebåren ved hjelp av Portland sement, ren sand og vann. Bruk omtrent seks ganger mer sand enn sement, og akkurat nok vann til å gjøre betongen gjennomførbar (for mye vil svekke det endelige produktet). Begynn med å blande små grupper av betong til du får tillit med proporsjonene.

•  Bruk en andel på 65 prosent stein til 35 prosent betong mørtel i byggingen av demningen veggen for å møte standarden på regnvann høsting Implementering Nettverk for vanntette konstruksjoner. Start fra bunnen, alternative legging sement og bergarter ved hjelp av sement som lim for å fylle mellomrommene mellom steinene. Velg bergarter av varierende størrelser som passer godt sammen, og sørge for at ingen to steiner kommer i kontakt med hverandre.

•  Bruk målebånd for å avgjøre når veggen har nådd det nivået av overløp. Omplassere skjemaene å bygge vingen vegger, forlater åpne en cut-out av den størrelsen du beregnet i trinn 4. Etter å ha bygget vinge vegger, legg et tynt lag med våt betong langs toppen av dammen og bruke sparkel for å jevne det ut.

•  Plaster sidene av dammen med betong hvis ønskelig, og bruke sparkel for å skape tekstur.

•  Plasser en haug av bergarter eller et tynt lag av betong på strømmen nedstrøms for dammen. Som hindrer den brusende vann fra undergraver jord og muligens forårsake dam svikt. Hopp over dette trinnet hvis din dam er bygget på rock.

•  Dryss vann på din dam hver dag i en uke etter utbygging for å holde sement tørker ut for fort under herdeprosessen. Dette trinnet øker styrken av strukturen og unngår sprekkdannelse, spesielt i varme, tørre klimaer.

Tips og advarsler


  • Sikting og rensing av sand, og ved bruk av rent vann for å blande betong bidrar til konstruksjonens styrke.
  • Vurdere å bruke ekstra steiner og betong for å legge tekstur til din dam, lage naturlige utspring og steder for planter å vokse.
  • Hvis du har et begrenset budsjett, vurdere å bygge en demning ut av komprimert jord - i stedet for betong - men ikke forvent at det skal vare så lenge.
  • Vær forsiktig når du bygger en foss dam på en naturlig bekk, spesielt en med strømmer som varierer betydelig etter regn hendelser eller snøen smelter. Vann vil passere rundt endene av en dam hvis overløp åpningen er for liten, slik at det oppstår erosjon og demningen svikt. For å beskytte investeringen din, kan det være lurt å konsultere en profesjonell til å beregne riktig størrelse for åpningen.
  • Ikke konstruere en tynn dam med en fallhøyde på mer enn tre meter uten intern forsterkning. Disse kan gjøres med armeringsjern, men skal kun være utformet med videre forskning eller faglig bistand.