Hovudside

Typer av Hawaiian blomster

by Walther

Typer av Hawaiian blomster

Jordsmonnet i Hawaii produserer en enorm rekke tropiske blomster. Mange typer orkideer og hibiscus, samt planter med eksotiske dufter som Red Hawaiian Torch Ginger hjelpe slå Hawaii til en fest for sansene. Dessverre, botaniker Bruce A. Stein, som skriver for Landscope Amerika, sier at 60 prosent av Hawaiis lokale plantepopulasjoner står i fare for å bli utryddet. Hawaiis flora utviklet i isolasjon, og dette har gjort dem følsomme for endringer forårsaket av menneskelig kolonisering.

Hawaiian Gardenia (Gardenia brighamii)


På et tidspunkt var Hawaiian gardenias ganske vanlig å lavlandet tørre skogene i øyene. Historisk sett folk brukt disse gardenias å lage fargestoff for klut. I dag er det færre enn 20 kjente individuelle planter og de er begrenset til Lanai, Oahu og Molokai. Senter for Plant Conservation (CPC) gir disse velduftende gardenias en rang av G1: kritisk i fare og med høy risiko for utryddelse. US Fish og Wildlife Service viser også denne arten som truet. Hawaii styrer de resterende planter ved aggressivt kontrollerende kvist borer insekter og fremmede ugress og ved gjerder for å hindre beiting av planteetere.

Native Yellow Hibiscus (Hibiscus brackenridgei ssp. Brackenridgei)


De innfødte gul hibiscus er Hawaiis staten blomst og er også utpekt som "kritisk i fare" av CPC. Det er bare 60 kjente individuelle planter igjen på øyene Maui, Lanai, og Hawaii. Hibiscus gang vokste på Molokai men er nå antatt å være utdødd. Disse hibiscus planter står overfor mange trusler fra hjort, griser, geiter og kyr. I tillegg fremmede plantearter, kravene fra en voksende menneskelig sivilisasjon og naturlig forekommende hendelser som brann har alle satt sine spor. Hawaiis forvaltningsplan for hibiscus inkluderer beskytte den fra ville dyrepopulasjoner og fra invaderende fremmede plantearter.

Ohai (Sesbania tomentosa)


Tomentosa er den eneste arten i Sesbania slekten som er innfødt til Hawaii, og det er nå en del av den amerikanske Endangered Species liste. Ohai Blomstene er store og fargerike, noe som gjør dem ideelle for ornamental bruk som for eksempel å leis og kunsthåndverk. Ohai er spesielt nyttig i de kystnære områdene fordi de tåler miljøforhold som sjøsprøyt, vind og full sol så godt. To populasjoner av ohai på Lanai ble sist sett i begynnelsen av 1950-tallet, like etter akse hjort ble innført fra Sørøst-Asia. Hjort og andre introduserte spillet tråkke og konsumere de unge plantene og spiser barken fra eldre anlegg, og dermed ødeleggende anlegget kolonier. Plant beskyttelse mot beiting, fekting og ugrasbekjempelse er noen av teknikkene som brukes for ohai bevaring.