Hovudside

Hva er årsaken til Ash Smell i Peiser?

by Walther

Hva er årsaken til Ash Smell i Peiser?

Vedfyring i peis produserer forskjellige typer rester. Noen tar form av små forkullede glør eller kull, mens resten blir til aske som klamrer seg til peis vegger, risten og peisen gulvet, eller ildsted. Hvis ikke rengjøres regelmessig, kan disse ashy restene avgir en sterk, ubehagelig lukt som til slutt gjennomsyrer andre elementer i rommet, for eksempel møbeltrekk og gardiner.

Årsaker


Veden brenner på ulike priser avhengig av hvor godt det ble krydret, eller lov til å tørke, og hvor mye fuktighet er fortsatt til stede i sine fibre. Tørt og godt erfarne tre produserer svært lite biprodukt, mens tre med en høyere fuktinnholdet ikke alltid brenne ned til aske. Uansett gjenstår etter at ilden har stilnet utgivelser en lukt som følge av en kombinasjon av uforbrente gasser og forkullet trevirke gjenstår. Jo mer solid er ubrent materiale igjen etter en brann, jo sterkere aske lukt er, et problem som forverres som sengen av aske og døde kull blir dypere. Utvendig fuktighet kan også intensivere aske lukt, som kan en skorstein eller røykkanal som er for kort, og gir ikke nok utkast til å trekke lukt ut.

Effekter


Over tid, peis aske ikke bare akkumulerer på åren, men også klynger seg til veggene, som er illustrert av mørke sotete flekker på mur. Holde spjeldet lukket når peisen ikke er i bruk minimerer aske lukt, da dette hindrer downdrafts, som i hovedsak vind handling flytte tilbake ned gjennom pipa og ut i rommet. Ikke bare gjør dette forverre lukt problem, men det kan også også blåse aske og sot ut av åren og inn i rommet, tilsøling gulv, tepper og møbler.

Vedlikehold


Feiende peis ildsted regelmessig mellom brannskader er den mest effektive måten å redusere aske lukt eller fjerne den helt. Rengjøring en peis er en rotete jobb, men blir mindre så jo oftere det gjøres. Rengjøringsmidler er tilgjengelig for å gjøre kort prosess med det, men mange husholdningsprodukter er like effektive, blant annet vaskemiddel eller såpe. Trinatriumfosfat, eller TSP, er også effektiv mot selv tykke avsetninger av aske som, hvis den forblir ubehandlet, kan bygge opp et tykt lag av kreosot som er mye mer vanskelig å fjerne.

Forebyggende tiltak


Peis vedlikehold starter med bare feiende åren rent så ofte som mulig, ved hjelp av en peis pensel og aske bøtte eller en våt-tørr støvsuger med en ren pose. Alltid kaste aske trygt utenfor bort fra bygningen, så det er ikke alltid mulig å oppdage små glør som fortsatt kan produsere en gnist. Det beste forebyggende er å brenne bare erfarne tre, siden dette fører til minst mulig aske akkumulering og bidrar ikke til kreosot buildup.