Hovudside

Hvordan identifisere Seasons av årringene i et tre

by Walther

Har du noen gang kommer over en stubbe eller kutte ned et gammelt tre og lurte på hvor mange sesonger det levd gjennom? De fleste vet at du kan fortelle hvor gammel en treet er ved å telle sine ringer, men du kan bruke ringene for å fortelle mye mer enn det. Du kan fortelle når treet var å få en mye næring og når været var ekstremt tørr. Du vil være i stand til å se når treet sluttet å vokse for mangel på ernæring, og når det vokste veldig raskt. Du kan også fortelle fra ringene hvor mange fjærer og høsten treet utholdt.

Bruksanvisning


•  Se etter lyse årringer. Ringene produsert i løpet av våren vil være lys brun; dette kalles tidlig eller våren tre. Treet vokser fortere om våren, så cellene i fjærringer er ikke pakket tett sammen, produsere lys tre.

•  Se etter mørkere farget årringer. Ringene produsert sent i sommersesongen, nær å falle, vil ha mørk brun kanter. Dette kalles sommer eller sen tre. Trær vokser saktere i sommer, produsere celler som er pakket tett sammen, produsere mørkt tre.

•  Count ringene i par, som starter i midten. Telle en lys ring med en mørk ring; begge ringene sammen markere et år med tre vekst. På denne måten kan du omtrentlig treets alder. Det vil ikke være ringer merking vinter vekst, som trær gå i dvale i vinter og vokser ikke.

•  Se på avstanden mellom ringene. Ringene som er langt fra hverandre indikere en sesong med optimal nedbør og næringsstoffene i jorda. Dette betyr at treet var absorberende næringsstoffer og vokser mye. Kryr det ringer indikerer en dårlig vekstsesong med lite regn. Treet vil ikke vokse så mye i dårlige sesonger, bevare sin energi til å holde seg i live.