Hovudside

Fransk potetsorter

by Walther

Poteten var opprinnelig hjemmehørende i Sør-Amerika, men har spredd seg over hele verden. Selv om vi ikke ofte klar over det, det er tusenvis av potetsorter. Denne enkle rot grønnsak dyrkes over hele verden, og hvert land har sine egne typer og favoritter. De kommer i en rekke størrelser, og noen er best for koking, mens andre er verdsatt for baking eller steking. Den franske variantene har navn som La Ratte, et settefisk potet med en nøtteaktig smak, og Belle de Fontenay, en klubb-formet variasjon med en smak som blir bedre med årene.

Potet Klassifisering


Fransk potetsorter er grundig testet og kategorisert før inkludering i den offisielle katalogen av franske poteter. Satt opp av Permanent Technical Committee for planteforedling, en del av Landbruksdepartementet, viser denne katalogen alle varianter av poteter med frø eller planter som selges i Frankrike. Det er et uvurderlig hjelpemiddel til bønder i å velge hvilke varianter å vokse for hvilke markeder.

The Firm i kjøttet Ware varianter


Denne kategorien inneholder varianter som cherie, Altesse, charlotte, Pompadour og rosa. Disse poteter planter produserer mange knoller som har en fin tekstur i kjøttet deres og ikke brytes mens de blir kokt. De fleste har en lang form og er gode i preparater som potetsalat eller supper der de er nødvendige for å holde formen eller gjennomgår en lang steketid.

De Ware varianter


Knollene produsert av disse plantene er ikke så fin-strukturert som de faste i kjøttet varianter. Grovere og litt kornete, disse desintegrerer mens matlaging og er bra for et bredt spekter av kulinariske applikasjoner, fra baking til steking, som passer til den spesielle sorten brukes. Ware varianter inkluderer adora, Anais, Kuroda og resy.

Stivelsen varianter


Disse potetene brukes mest til å produsere stivelse. Bladene av potetplante samle opp solens energi og konvertere den til en løsning av sukker. Dette sukker er deretter flyttet inn i tuber selv, hvor det omdannes til stivelse. Når det er nødvendig av anlegget, tuber konverterer det tilbake til sukker og sender den opp til anlegget for å brenne for energi. Potetstivelse brukes i et bredt spekter av bransjer, inkludert produksjon av papir og papp, bioteknologiske materialer, tekstiler, lim, vaskemidler, medisiner, kosmetikk og selv biologisk nedbrytbare pseudo-plast. Stivelse varianter inkluderer Albas, hinga, Pollux og taramis.

Andre hensyn


Det er andre hensyn når det gjelder å velge en fransk potet. Hver rekke er kjent for egenskaper som sin "holde kvalitet" (hvor godt og lenge poteten kan lagres), dens mottakelighet for skadedyr og sykdom, og sin kulinariske kvalitet. Enten du er ute etter å lage dem eller vokse dem, eller begge, det er nok av informasjon tilgjengelig for å hjelpe deg å velge akkurat den rette potet.