Hovudside

10 Petal Blomster

by Walther

10 Petal Blomster

Ten-petaled blomster er bemerkelsesverdig sjelden, spesielt når definert i henhold til botanisk terminologi. Av de få artene som ser ut til å ha 10 kronblad, de fleste eller alle faktisk har bare fem, mens de resterende fem er resultatet av split petals eller ikke-petal vekster som ser ut til å være identisk med et utrent øye. Slike blomster forekomme over hele verden og i vidt forskjellige plantefamilier, alt fra roser til villblomster til vinstokker.

Skogstjerneblom


Vanligvis kalt tre stitchwort eller tre chickweed, Stellaria faktisk besitter bare fem kronblad, men disse er så dypt bifurcated de er umulig å skille fra en 10-petaled blomst for et utrent øye. Vokser på erigert, stammer hårete varierer i høyde 8-20 inches, strekker den lille hvite blomsten sin 10 lang petal lapper i en ytre bue. Wood stitchwort er en svært delikat plante, bare i stand til å vokse i dampest av lauvskog.

Rosa 'Applejack'


Den Applejack rose er en rosa semi-dobbel sorten, så oppkalt etter sin eple-lignende duft. Applejack roser er et annet eksempel på den tilsynelatende 10-petaled blomst, med fem ekte kronblad og fem nesten utvisket rosa begerbladene under. Laget av Griffith Buck i 1973 ved å krysse Goldbusch, Josef Rothmund og Rosa laxa Retzius roser, er det Applejack en stor-blomstret rose, med blomsterhodene vokser i klynger av 10 til 15. Applejack rosebusker er utsatt for klatring og er lett vokst på et espalier.

Passiflora incarnata


Pasjonsblomst er så oppkalt etter sin likhet med enten Kristi tornekrone eller antall apostler stede ved korsfestelsen --- 10. vintre med store, spennende, røde blomster, er pasjons sies å ha blitt brukt av misjonærer i Sør- Amerika for å lære de innfødte Kristendom. I likhet med Applejack rose, er bare fem av pasjonsblomst tilsynelatende petals så rives vitenskapelig, med de andre fem faktisk være begerbladene.

Mentzelia decapetala


En annen tilsynelatende 10-petaled blomst, selv vitenskapelig oppkalt etter denne utseende, har aftenstjernen også bare fem sanne kronbladene. De resterende fem er imidlertid ikke begerbladene, men antisepalous kronblad staminodia. Som med de andre arter, er imidlertid et slikt skille eneste åpenbare for en botan. En sjelden natt-bloomer med hvite blomster først oppdaget av Lewis og Clarks ekspedisjon, er blomsten også kjent som kritt lilje, candleflower eller flammende stjerne.