Hovudside

Hvordan finne Hvis en blomst er en monocot eller dicot?

by Walther

Hvordan finne Hvis en blomst er en monocot eller dicot?

Botanikere skille blomstrende planter, eller angiosperms, inn i to hovedkategorier: monocots og dicots. På grunn av felles opphav mellom noen planter, kan enkelte monocots vise egenskapene til dicots, og vice versa. Av denne grunn er det best å undersøke en rekke plante funksjoner før klassifisere det som en monocot eller dicot.

Bruksanvisning


•  Undersøk cotyledons, eller frø blader, av en nylig spiret frø. Monocots har ett frøblad, og dicots har to. I enfrøbladete planter, kan det aldri oppstå cotyledon.

•  Undersøke en moden blad. I monocots, de store blodårer i bladet løpe parallelt, mens dicot blader kjøre i en netlike mønster.

•  Count kronbladene av en enkelt, intakt blomst. Monocot blomster vanligvis har kronblader i multipler av tre, mens dicot blomster vanligvis har kronblader i multipler av fire eller fem.

•  Undersøk pollen, ved hjelp av et forstørrelsesglass om nødvendig. Monocot pollen er monosulcate, noe som betyr at hvert pollenkorn har en enkelt pore, eller smilehull. Dicot pollen er triporate, noe som betyr at hvert korn har tre porer.

•  Skjær rett gjennom en grønn stilk med skarp saks eller beskjæringssakser. Undersøke de vaskulære bunter i tverrsnittet av stammen. De vaskulære bunter ser ut som små prikker eller firkanter litt mørkere enn resten av interiøret stammer. Monocots har spredt vaskulære bunter, mens dicots har bare vaskulære bunter i en ring rundt omkretsen.

•  Undersøk rotstrukturen av en etablert plante. Monocots har en fibrøs rotsystem som består av tynne forgrening røtter. Dicots har lange primære røtter med tynnere sekundære røtter forgrening av.

•  Undersøke de viktigste stammen av en moden plante ett år gammel eller eldre. Monocots ikke har sekundære vekst, slik som tre eller bark. Dicots har sekundær vekst - de fleste trær er dicots.