Hovudside

Hawaiian Banana plantesorter

by Walther

Hawaiian Banana plantesorter

Den tropiske delstaten Hawaii er den eneste betydelige produsent av bananer i USA. I 2001 brakte Hawaii rundt 14.000 tonn bananer til markedet, genererer $ 10,640,000. Det er flere store grupper av banan varianter i Hawaii, inkludert Cavendish, brasiliansk og Bluefield.

Cavendish


Cavendish bananer er de mest importert bananer til Nord-Amerika, og er den mest utbredte variasjon vokst i Hawaii. Rundt 80 prosent av Hawaiian banan sortar er medlemmer av Cavendish gruppen. Disse variantene er Williams, Valery, kinesisk, Hamakua og Grand Nain. Cavendish bananer er vanligvis lys gul i fargen når moden. De er søt og mild i smaken og kremaktig i konsistensen. Cavendish bananer opprinnelse i Kina. De ble brakt til England i det 19. århundre, hvor de ble dyrket i veksthus av hertugen av Devonshire, som ga dem navnet hans familie. De ble deretter distribuert i hele Stillehavsøyene av en kristen misjonær som het John Williams.

Brasilianske


Brasilianske bananer er den nest mest vanlig gruppe av banan varianter i Hawaii. Brasilianske bananer blir ofte referert til i Hawaii som "eple bananer." Den brasilianske gruppen omfatter dvergen brasilianske varianten. Dverg brasilianske banantrær nå en moden høyde på 5 til 10 fot. De produserer søt, litt syrlig bananer med en fast struktur.

Blue


Bare rundt en prosent av bananer dyrkes for kommersielle formål i Hawaii tilhører Blue gruppen. Denne gruppen er svært utsatt til Panama wilt sykdom. Bluebanantrær nå høyder på mellom 12 og 15 fot, bærer rikelig klynger av ekstra stor frukt.