Hovudside

Krav til Økende artisjokker

by Walther

Krav til Økende artisjokker

Artisjokker er en av de få flerårige grønnsaker tilgjengelig til hjemmet gartner. De vokser godt i både varme og kalde klima, rester hardfør opp til US Department of Agricultural hardførhet sone 6. blomst knopp er den spiselige delen av artisjokk anlegget, men knoppene også gi store dekorative blomster hvis du tillater dem å blomstre i stedet for høste dem.

Side


En full sol plassering resulterer i beste vekst og blomst knopp produksjon. Artisjokker tolerere iskaldt vær over vinteren, selv om de kan kreve en viss beskyttelse i områder med langvarig vinter frysing. Velg en seng med godt drenert, men fuktig jord. Senger med en høy andel av organisk materiale og rik hage leirjord gir de beste grunnforhold. Innlemming kompost inn i sengen før planting bidrar til å forbedre jordkvaliteten for artisjokker. Kokker trenger jord med en pH-verdi mellom 6,5 og 8,0. Utføre en jordtest før planting og tilsett kalk for å heve pH-verdien hvis anbefalt av jordprøven.

Fruktbarhet


Artisjokker krever årlig gjødsling for å fylle opp de næringsstoffene i jorda. En innledende anvendelse av en 16-16-8 analyse gjødsel påføres før planting gir stauder de næringsstoffene de trenger for å etablere og begynne å vokse godt. Påfør 1/2 kg gjødsel per 100 kvadratmeter med seng før planting av nye artisjokker. Fortsett å gjødsle plantene med 21-0-0 nitrogengjødsel hver fjerde uke gjennom hver vekstsesong. Begynne å bruke 2 ts. av gjødsel hvert år fire uker etter artisjokker begynne å sette på vekst.

Vann


Dyp vanning og fuktig jord i løpet av sommeren vekstsesongen oppfordrer sunn plantevekst og blomstring. Gi artisjokker med 1 til 2 inches av vann en uke fra regn eller vanning. Vanne plantene hver fire til syv dager, spesielt i tørt vær, så jorda ikke tørker ut. Unngå overhead vanning som fukter løvverk. Våt løvverk kan forårsake sopp problemer på artisjokker. Også, når mindre fuktighet i jorda i løpet av overhead vanning, noe som kan føre til jord tørrhet. I stedet vanne nær bunnen av plantene, slik at fuktigheten absorberes i jorden raskt.

Beskjæring og Harvests


Minimal beskjæring er nødvendig i vekstsesongen, bortsett fra å høste spiselig blomsterknopper på plantene. Slakte artisjokker før bud blader, eller bladene, begynner å åpne på knoppen. Tight, full-size knopper gi mest ømhet og smak. Skjær knopper av blomster stengler 2 til 3 inches under knoppene. Beskjære tilbake hele anlegget sent i høst etter at frost har forårsaket anlegget til gul og dø tilbake. La ikke mer enn 12 inches av anlegget stående. Dekk artisjokker med mulch etter fall beskjæring for å beskytte dem mot frost i kaldt klima.