Hovudside

Hvit Root Rot

by Walther

Hvit rot råtne er også kjent med Rosellinia necatrix eller Dematophora necatrix og er en soppsykdom forårsaket av Scytinostroma galactinum. Denne sykdommen er dødelig for planter hvis ikke riktig behandlet. Noen av de plantene som er utsatt inkluderer eple, pære og mandeltrær, vinranker, tulipaner og narsisser. Poteter er også potensielt sårbare for hvit rot råtne.

Symptomer


Symptomene på andre typer rot råtne og hvit rot råtne er svært like; men er hvit rot råtne en raskere framdrift sykdom. Fundameter symptomer inkluderer innskrumpet frukt og gule blader. Anlegget vil vise ingen ny vekst og defoliation generelt begynner å skje. Når smittet, en hvit til kremfarget mycel matte er synlig på røttene når treet er gravd opp. Denne soppsykdom lever på røttene av anlegget og sprer seg til andre planter gjennom rot grafts.

Identifikasjon


Rosellinia necatrix eller Dematophora necatrix er noen ganger forveksles med Armillaria rot råtne på grunn av de nære likhetstrekk med den mycelvekst. Dematophora necatrix eller hvit rot råtne danner de samme hvite myceliske matter, men har ikke sopp-lignende lukt at Armillaria råte besitter.

Forebygging


Rydde ut døde greiner og trær, spesielt stubber, vil minske faren for en infeksjon av hvit rot råtne. Den Rosellinia necatrix sopp trives på en sur jord, så legg kalk for å få ned syreinnholdet i jorda.

Kontroll


Kjemiske behandlinger for utrydding av hvit rot råtne er for øyeblikket ikke tilgjengelig for hus som 2011. Trench jorda rundt eventuelle berørte planter og trær for å isolere dem fra andre sunne planter. Deretter fjerner de syke trær tar spesiell omsorg for å fjerne alle røttene der råte er primært lokalisert. Trær og planter som er infisert med hvit rot råtne vanligvis ikke gjenopprette og må ødelegges. Den Rosellinia necatrix sopp kan potensielt leve videre i jorda for mer enn to år, så også fjerne jord rundt den syke treet.