Hovudside

Hvor ofte bør en Orchid skal vannes?

by Walther

Hvor ofte bør en Orchid skal vannes?

Orkideer er medlemmer av en av de mest tallrike og varierte blomstring plantefamilier, den Orchidaceae, med mer enn 20 000 kjente arter. Orkideer er spesielt vanlig i fuktige, tropiske regioner, men de trives godt i de fleste hjem med litt forsiktighet. Terrestriske orkideer røtter er lokalisert i og ta opp vann fra bakken. Epiphyte orkideer har antenne røtter som trekker vann fra luften, og i naturen, feste til trær.

Vanning Tid


Selv orkideer er innfødt til tropiske regnskoger, er det en feil å tro at de trenger svært hyppig vanning. Overwatering fører orkide røtter å råtne og anlegget kan dø. Hver type orkidé har sine egne fuktighetskrav, som kan endres med årstidene og temperaturer. For å vite om en orkidé trenger vann, anbefaler American Orchid Society teste sin jord med fingeren. Skyv fingeren i jorden, ca 1 cm dypt, for å komme i nærheten av røttene. Hvis jorden føles vått, bør anlegget ikke skal vannes. Hvis du er usikker på om planten er tørr, vente ett døgn til vann.

Vanning Faktorer


Ulike faktorer påvirker vanning frekvens, konstaterer Kent Kobayashi ved University of Hawaii i Manoa. Når det ikke er vekstsesongen, orkideer krever mindre vann enn når de vokser eller blomstrende. Orkideer med tynnere løvverk generelt krever mer vann enn de med hardere, mer saftige blader og tykk kjøttfulle stilker eller "pseudobulbs" som holder vann, som de av epifyttiske orkideer. Den type mellom orkideer vokse i påvirker også vanning frekvens. Bark tørker vanligvis ut raskere enn andre voksende medier.

Vanning Instruksjoner


The American Orchid Society råder vanning planter i kjøkkenvasker med lunkent vann som ikke er salt-myknet eller destillert; tungt klorvann fra springen kan også være skadelig. Regnvann er bra. Foreningen anbefaler vanning anlegget i omtrent 15 sekunder, grundig fukte voksende medium. Tillate planten å renne i vasken i ca 15 minutter. Anlegget kan da vises tørr, men krever ikke mer vann. Ikke la planten stå i vann.

Epifyttiske orkideer


De fleste orkideer er epifyttiske orkideer, som betyr at de får vann og næringsstoffer fra luften gjennom hvite, tykke, antenne røtter. De også vokser på grenene av tropiske trær, absorberer fuktighet fra bark overflater dekket av dugg eller regn. Epifyttiske orkideer krever en orkidé blanding, slik som de laget av grove bark biter, som ikke absorberer mye fuktighet. Mange epiphytes har oppreist hoven stilkene kalles "pseudobulbs", som lagrer mat og vann. Hvis disse epiphytes er plantet i Osmunda, som er en blanding av røtter fra Osmunda bregne, kanskje de trenger vann hver 3 eller 4 dager. De kan trenge hyppigere vanning hvis de er plantet i bark. Epifytter uten lagring strukturer kan trenge vann daglig. Terrestriske orkideer er puttet i en mer typisk potteplante miks som inneholder noe fuktighet, men er godt drenerende.

Gi Fuktighet


Orkideer foretrekker luftfuktighet mellom 40 og 60 prosent. Boliger med nok fuktighet for vanlige potteplanter å trives, vil vanligvis møte orkideer behov, ifølge Kobayashi. Orkide dyrkere kan alltid sjekke informasjon om deres variasjon for å bestemme de beste luftfuktighet. Hvis luftfuktigheten er lav, slik som i vintermånedene kan det bli reist ved misting orkide går hver morgen, eller ved hjelp av en liten luftfukter. Smithsonian Gardens anbefaler å plassere orkideer i et brett fylt med grus og vann, med orkideer sitter på grus over vannivået. Vannet vil fordampe rundt plantene, noe som skaper fuktighet. Plasser planter langt nok fra hverandre, slik at luft er i stand til å sirkulere brønnen, hindre sykdom.