Hovudside

Bruker for Hekk Epler

by Walther

Bruker for Hekk Epler

Vanligvis kalt Osage orange, hekk epler (Maclura pomifera) er store, lyse-grønn frukt med en særegen humpete hud tekstur. Til tross for deres felles navn, er denne arten ikke er relatert til appelsiner eller epler, men er medlemmer av morbær familien. De vanskelige, løvtrær som hekk epler vokser er langvarige og buskete, med 3-til-6-tommers-lange tapering blader og lysegrønne blomster. De dyrkes for deres frukt og for selve treet, som har mange anvendelser.

Frukt bruksområder


Softball-størrelse, gul-grønn frukt av sikrings eple har flere bruksområder. Kjent som et folk rette for insektplager, er modnet frukt plassert i kjellere og rundt baseboards av boliger plaget av kakerlakker og edderkopper. Studier ved Iowa State University har vist at frukten inneholder en kjemisk forbindelse (tetrahydroksystilben) som er et effektivt insektmiddel, men det er bare til stede i små mengder.

Selv om de fleste deler av frukten er uspiselige på grunn av dens irriterende latex-lignende saft og bitter smak, frøene er spiselige hvis det skal høstes. Pryd bruk av sikrings epler er også populært på grunn av sin uvanlige utseende og tekstur. De er et godt tillegg til blomsteroppsatser eller kranser.

Tre bruksområder


Veden av sikrings eple er usedvanlig hardt og tungt, med en gulaktig fargetone som blir brun med alderen. Det er utsatt for relativt lite svinn i forhold til andre tre, noe som gjør det til et godt valg for gjerdestolper og bygge nailless strukturer. Den stramme, virvlende korn av veden er også ganske dekorative når det brukes til møbler og gunstocks. Indianere i Oklahoma, Arkansas og Texas ettertraktet veden for bruk i buer, piler og klubber på grunn av sin styrke og holdbarhet.

Tre av sikrings eple inneholder en lys-oransje pigment som kan trekkes ut og brukes som fargestoff, selv om den intense gule fargen den produserer er kortvarig.

Tre bruksområder


Spredning, shrubby vane Osage orange har endeared seg til gjerdebyggere i hundrevis av år. Ofte brukt som en hekk plante i det opprinnelige området, produserer sikrings eple tette, ugjennomtrengelige barrierer som en gang ble beskrevet som "hest høy, bull sterk og hog stramt." Den tette tre er ikke påvirket av termitter og råte, i motsetning til tradisjonelle gjerder som krever hyppig etter erstatning. Bortsett fra å være en utmerket husdyr barriere, er hekk eple ofte brukt som et vindfang eller ly belte for å redusere vindbåren jord tap.