Hovudside

Hva Plant Betyr Saffron kommer fra?

by Walther

Hva Plant Betyr Saffron kommer fra?

Kokker har verdsatt safran både som krydder og et fargemiddel i århundrer. De fine tråder av safran formidle en gyllen farge og en subtil smak til supper, ris retter og drikkevarer. Saffron har også blitt verdsatt som en urtemedisin. Saffron er en av de mer kostbare krydder tilgjengelige.

Kilde til Saffron


Safran kommer fra planten Crocus sativus, først dyrket Egypt og Asia-Minor. I dag mest safran kommer fra Spania, Hellas, Kina, Frankrike, India og Tyrkia. Crocus sativus er bare fjernt i slekt med den innenlandske krokus dyrket som pryd blomst. Krydder i seg selv er de tørkede arr av krokus sativus blomster. De arr fra ca 70.000 til 75.000 blomster gjør £ 1 av safran.

Dyrking


Sytti prosent av safran dyrkes kommer kommersielt fra Spania. Våren, bønder plante små pære-lignende stengelknoller i kalkstein jord. De flerårige planter vil produsere tre til fem år før de må deles. De oppdelte plantene fortsetter å produsere. Krokus sativa blomstrer i høst. Bøndene høste blomstene, fjerne arr og tørk dem. Arbeidskrevende arbeid står for mye av safran høye pris.

Bruksområder


Et par tråder av safran i paella eller bouilliabase produserer en myk gull farge og litt bitter smak. Safran gir også en gul-orange farge til pasta, smør og ost. Gamle grekerne brukte safran i parfymer og greske leger ansatt safran te å behandle alt fra hodepine til uønsket graviditet.

Substitutter


På grunn av de høye kostnadene av safran, tar gurkemeie ofte sin plass som en mat fargestoff eller er blandet med safran som en extender. Kan også anvendes kunstige farger. Noen ganger arr fra safflower - som er kjent som amerikansk safran, men er relatert til the real thing - er blandet med ekte safran.