Hovudside

The Butterfly Bush i Hage

by Walther

The Butterfly Bush i Hage

Butterfly bush (Buddleia eller Buddleja davidii) er en av flere planter som er sommerfugl magneter i hagen. Gartnere er ivrige etter å vokse dem på grunn av dette, men alt for ofte, sommerfugler blitt busker 'mest attraktive funksjonen. Dyrking av disse plantene vellykket krever oppmerksomhet til sorten utvalg og forsvarlig omsorg i deadheading og beskjæring.

Historie


Den Buddleia slekten har fått navnet sitt fra en engelsk botaniker, Adam Buddle, og de davidii arter fra sin oppdageren, Armand David. Funnet i Kina, frø dyrket planter første vunnet favør i Europa som sommer syrin for sine lange blomster panicles, som ofte er nyanser av lavendel med en oransje øye. På grunn av tiltrekningen av sommerfugler, samt bier og kolibrier, til de små, duftende blomster, er butterfly bush felles navn de fleste gartnere vet.

Kjennetegn


Dyrkes som busker, sommerfugl busker produsere sine blomster nesten hele sommeren. Plantene er hardfør til US Department of Agriculture sone 5 og er så raskt voksende at uten årlig beskjæring, de vanligvis blir rangy og slankere utseende. På en moden størrelse på så mye som 15 meter høy, og nesten like bred, kan busker vokse sine velkommen.

Til tross for sin hardførhet, sommerfugl busker er tilbøyelige til å dø tilbake til bakken i løpet av vinteren, så senvinteren beskjæring er tilrådelig. Fordi de fleste sortene så lett reseed, derimot, er det best å fjerne frø hoder i høst, før de modnes og legger til vedlikehold, slik at busker heller skjemmende i løpet av vinteren.

Sorten Forskning


Oppdrettere har utviklet så mange Buddleia davidii sortar som feilmerket planter er altfor vanlig, advarer Clemson Extension Cooperative Extension agenten Cory Tanner. Til tross for de mange varianter, bemerker Cornell University Peter Podaras at i tillegg til den keitete busk størrelse, de fleste sortene blomstrer i skuffende pastellfarger snarere enn klare farger.

I tillegg til arbeidet med å produsere mindre busker med bedre blomsterfarge, oppdrettere er også interessert i å redusere fruktbarhet å stoppe frøproduksjon. Endelig har funnet at mange sortar bære virussykdommer som kan kryss-smitte avlinger ført til interesse for å bruke vev kultur for å forbedre helse arter. Lovende nye sortar kan være på horisonten, med arbeidet til North Carolina State College of Agriculture og biovitenskap planteforedler Dennis Werner. Lo og se Blue Chip, introdusert i 2008, er den første av en anslått serie kompakte sortar som produserer noen frø.

Invasiv Potential


Innføringen av sterile sortar er en viktig og betimelig utvikling. I 2005, den amerikanske Forest Service heter butterfly bush luke i uken og noterte sin spredt over store deler av landet. Oregon utestengt handel av alle, men sterile sortar av Buddleja davidii i 2010.

Unngå å plante sommerfugl busker i hagen din hvis du bor i et område der myndighetene liste dem som invasiv. Selv om du ikke har hatt problemer med busker reseeding i din egen hage, stole på statlige eller lokale myndigheter for å vite hvilke planter forårsake problemer. Windblown eller vannbårne frø kan spres butterfly bush til fjerne steder der de vokser ukontrollert og ta habitat fra mer attraktive lokale arter.