Hovudside

Plant Livet i korallrev

by Walther

Plant Livet i korallrev

Korallrev er levende økosystemer med en overflod av marine dyr og fiskearter. Planter som skilpadde gress, alger og mangrover er et viktig element avgjørende for overlevelse av verdens korallrev. Planter er begynnelsen av næringskjeden og spesielt så i korallrev, men mens andre marine arter er avhengige av plantene som matkilde, plantene selv er avhengige av de samme organismer for vekst. Det er et tegn på "sirkel av liv" i havet.

Betydning


Mange planter og dyr i korallrev økosystemer dele en gjensidig fordelaktig forhold som kalles symbiose. Således er livssyklusen til mange arter sammenvevd, en avhengig av den andre, og vise versa. Planter knyttet til korallrev er avgjørende for overlevelse av økosystemet og de marine dyrearter som bor innenfor revet.

Zooxanthellae


Alger er en av de viktigste typer plantelivet som finnes i korallrev over hele verden. Zooxanthellae alger lever inne i cellene av koraller og til gjengjeld gir korallene med viktige næringsstoffer. "Som grønne planter, zooxanthellae bruk sollys, karbondioksid og nitrogen-rik avfall fra planktonspisende polypp, for å lage sukker og aminosyrer som polyppen bruker som sin viktigste kilde til metabolsk energi", sier Jack Stephens i sin bok "Levende speil: En Coral Reef Adventure ". I sin tur, resirkulerer zooxanthellae alger avfall produsert av koraller.

Andre Alger


Andre typer alger inkluderer coral og kalkholdig. Den "Encyclopedia of the Earth" beskriver Kalkalger som en rød alger med en hard skjelett som resulterer fra produksjon av kalsiumkarbonat innenfor sine cellevegger, og dermed jobbe med koraller å bygge revet. Kalkalger blomstrer i korallrev av varme tropiske farvann til iskalde polar skjær. Kalkalger ikke produserer sin egen kalsiumkarbonat heller det trekker det fra oppløste karbonater som finnes i sjøvann og bruker dem til å bygge sine skjeletter.

Sjøgress


Sjøgress - den eneste "sanne" plante som lever helt nedsenket i kystnære farvann - er en viktig matkilde avgjørende for bærekraften i rev økosystemer. Sjøgressområder også tjene som barnehager for juvenile marine virveldyr og virvelløse dyr som hummer, konkylie og butterfly fisk. I tillegg til å gi mat og husly, sjøgressområder fylle en tredje rolle like viktig å korallrev. "Sjøgress også fungere som sedimentfiltre og dermed forbedre vannkvalitet i løpet av korallrev," ifølge US National Oceanic and Atmospheric Administration. Typer sjøgress inkluderer skilpadde gress, Manatee gress og stim gress.

Mangrovene


Mangrovene er trær og busker som finnes i fjæra mellom strandlinjer og havet. I tropiske kystnære farvann, er både mangrover og sjøgress finnes i overflod. Dette er en god ting siden mangrovene som sjøgress tjene som vann filtre som hindrer sediment fra kvalte koraller. "Mangrove røtter hjelp filter skadelig avrenning silt og landbrukskjemikalier fra lagunen vann,» heter det i boken "Levende Mirrors: A Coral Reef Adventure," av Jack Stephens. Revet i sin tur fungerer som en buffer for mangrove habitater og gir også kalkstein der mangrovene blomstre. Mangroveskogene ikke bare beskytte korallrevene, de «bidra til å stabilstrandlinjer og beskytte lavtliggende landområder ved bufring dem mot alvorlige tropiske stormer, vind og bølger," sier NOAA. "Mangrove prop røtter og blad søppel gir utmerket habitat for et stort antall virvelløse arter samt oppvekstområder for korallrev fisker." Ulike fuglearter hekker også i mangrovene.