Hovudside

Hva er metoden for frøspredning for Calla Lily?

by Walther

Hva er metoden for frøspredning for Calla Lily?

Med sin dype grønne blader og bred åpning blomstrer, calla liliy (Zantedeschia aethiopica) fungerer godt som en potte eller hageplante, og dets avskårne blomster legge nåde til buketter. Som det naturlig blomster om våren og sommeren innenfor sine foretrukne US Department of Agriculture anlegget hardførhet soner 8 til 11, calla lilje produserer frø som trenger skikkelig spredning. Effektiv frø bevegelse gjør anlegget til å fylle nye områder fri fra konkurranse nær morplanten.

Animal Spredning


Den store hvite innpakning rundt et Calla er lilje ikke sitt sanne blomst, men en spathe, som er en tilpasset blad. Innenfor den hvite spathe er en spadix pigg som holder mange kvinnelige og mannlige blomster. Som blomstene bestøves, spathe slutt dør tilbake og avslører bær fulle av frø. Fugler er ofte tiltrukket av gule frukter og spise dem grådig. Som fuglene gå videre, spre de frøene gjennom deres avføring. Fugler kan også flytte frøene gjennom munnen som de reiser - de slippe fruktene før du spiser dem, slik at frukten å råtne bort naturlig å avsløre frøene. Fuglenes fordøyelsessystemet ikke skader frøene og lar Calla lilje å bevege seg raskt inn i nye vekstområder.

Vann Spredning


Calla lilje er allsidig når det kommer til hvor det vil vokse - det kraftig fylles områder ved siden av dammer og andre vassdrag der jorda er konstant fuktig. Som et resultat av mange frukter og frø havner i vannet. Fordelen for vann spredning er reiseavstand. Som fruktene flytte med strømmen, fylle de områdene nedstrøms som er fri fra andre anlegg konkurranse. Fruktene ofte reise langt i vann før de bosette seg i en førsteklasses beliggenhet. Fugler kan også få øye på fruktene i vannet, plukke dem opp og flytte dem ytterligere.

Alternativ Reproduksjon


Selv frøspredning er en av måtene Calla lilje reproduserer, også sprer det gjennom underjordiske stengler, kalt jordstengler. Fungerende som lagringsorganer med mange knopper på overflaten, jordstengler vokser nye stengler og blader for Calla som de svelle i størrelse fra nærings og fuktighet. Disse skjulte stammer er lett deles til å produsere flere planter i hagen.

Fordeler


Ved hjelp av dyr og vann som frøspredning strategier gjør at ørsmå frø å spre vellykket. Calla frø ikke spirer og vokse med hell hvis de er gravlagt for dypt i jorda. Fugleskitt og vann bevegelse lar frøene å forbli nær jordoverflaten for riktig vekst. Plantens spathe er en annen fordel for frøspredning - sin lyse hvite tiltrekker pollinatorer og nysgjerrige fugler. Calla lilje har vært så vellykket på reproduksjon som det er ansett invasiv i enkelte områder.