Hovudside

Slik fjerner du flekker fra Kina og Porselen

by Walther

Slik fjerner du flekker fra Kina og Porselen

Porselen og Kina blir ofte brukt til å lage dekorative elementer som inndrives figurer, vaser, bestikk og servise. Det porøse materialet kan lett støpt inn intrikate former, og den lyse hvite fargen gjør en utmerket bakgrunn for delikat design. Som alle husholdningsartikler, hyppig bruk og eksponering for støv og rusk kan la porselen og porselen med en rekke stygge merker og misfarging. På grunn av den skjøre naturen av materialet, må man være forsiktig når man prøver flekkfjerning. Mens det er kommersielle produkter designet nettopp for denne oppgaven, vil en rekke vanlige husholdningsartikler fungere like bra.

Bruksanvisning


•  Dekk en solid og jevnt underlag, for eksempel en benk eller bord, med flere lag med myk frotté eller med et stort teppe. Skulle du tilfeldigvis mister grep under rengjøringen, vil materialet dempe fallet og bidra til å forhindre brudd.

•  Fyll en stor bolle med varmt vann. Tilsett en ts. av oppvaskmiddel og røre briskly inntil såpeskum begynner å dannes. Plasser såpevann nær arbeidet ditt område.

•  Dypp en svamp i såpeblandingen og vri den forsiktig for å fjerne overflødig vann. Påfør såpevann svamp til porselen stykke og skrubb lett, flytte svampen i små, sirkulære bevegelser. Denne handlingen vil fjerne støv eller skitt fra overflaten. Skyll stykke under kaldt vann for å fjerne såpe. Tørk av alle overflater tørke med et mykt håndkle.

•  Hell 1/4 ts. av mild oppvask såpe direkte på eventuelle gjenværende flekker. Skrubbe såpe forsiktig med en myk svamp. Skyll såpen bort ved å holde det berørte området under en rennende kaldt vann. Hvis flekken vedvarer, gjenta behandlingen eller gå videre til neste trinn.

•  Hell ½ kopp natron i et grunt fat. Vikle enden av en fuktig klut rundt pekefingeren og deretter rulle fingeren i natron, grundig belegg klut. Gni kluten lett over noen områder av misfarging. Skyll stykke med kaldt vann for å fjerne eventuelle rester.

•  Fjern vanskelige flekker med sitronsaft. Skjær en sitron i båter og rull kuttet del av frukten i enten natron eller boraks. Trykker de behandlede fruktbiter mot flekken og gni for å fjerne misfarging.

•  Unn eventuelle gjenværende flekker med ren vodka. En naturlig løsningsmiddel, vil vodka oppløse en rekke kjemiske forbindelser som ved kontakt. Bare helle en liten mengde vodka på en ren, hvit klut og deretter forsiktig skrubbe flekken borte.